Duminica 5 Februarie

Cum a fost redenumită variola maimuței. Termenul îl va înlocui pe cel actual care este considerat „discriminatoriu”


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni cp va începe să folosească termenul „Mpox” ca sinonim pentru variola maimuței și i-a îndemnat și pe alții să facă acest lucru după ce organizația a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă și stigmatizantă, relatează Reuters și AFP. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis ca „variola maimuţei” să se numească, oficial, „mpox”. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul 'variola maimuţei' va fi eliminat treptat”, deşi va putea fi căutat în clasificarea internaţională a bolilor, a anunţat OMS, care are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente. „Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat 'mpox' poate fi folosit în alte limbi”, a subliniat OMS, potrivit Agerpres.

Citește și: OMS cere în continuare sprijin pentru a redenumi variola maimuței. TRUMP-22 sau Poxy McPoxface, în topul ideilor trăsnite

OMS a redenumit variola maimuţei

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie. Termenul „Mpox” va înlocui complet „variola maimuţei” după o perioadă de tranziţie de un an. „Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global”, a afirmat OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat la începutul anului 2022 un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru „variola maimuţei”. Una dintre cele mai populare propuneri a fost „mpox” sau „Mpox” care a fost înaintată de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor RÉZO, printre altele. Directorul său a declarat la acea vreme că îndepărtarea imaginii maimuţei i-ar ajuta pe oameni să ia în serios urgenţa de sănătate pe care o reprezintă această boală.


Sondaj de opinie

Cluj-Napoca mai este un oraș ieftin?

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook