Sambata 30 Septembrie

OMS cere în continuare sprijin pentru a redenumi variola maimuței. TRUMP-22 sau Poxy McPoxface, în topul ideilor trăsnite


Au apărut mai multe denumiri trăsnite care să înlocuiască numele de „variola maimuței” în mediul online, după ce OMS a făcut un apel public în vederea stabilirii unui nou nume. Organizația Mondială a Sănătății a precizat însă că nu va lua în calcul propunerile excentrice. 

În mod normal, denumirile bolilor sunt alese de comitete de specialiști, însă de această dată, OMS a decis să ia în considerare și părerea publicului larg. 

Citește și: New York cere Organizației Mondiale a Sănătății schimbarea numelui „variolei maimuţei”. Motivul: „Este un nume care incită la ură și rasism”

După un început greoi, în luna iunie, zeci de propuneri au ajuns la organizație de la contributori din toate mediile sociale. În ciuda seriozităţii situaţiei, nu au lipsit glumele făcute pe seama noii denumiri.

Poxy McPoxface sau TRUMP-22

OMS a precizat că numele ales nu va fi unul ridicol, în condițiile în care, până acum, au primit inclusiv propuneri precum Poxy McPoxface sau TRUMP-22. Propunerile includ şi variante tehnice, precum OPOXID-22, făcută de medicul Jeremy Fuast de la Harvard Medical School. Presiunile pentru redenumirea bolii au crescut, după ce criticii au atras atenția că numele este înșelător, pentru că nu maimuțele sunt animalul de origine al virusului.

„Încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”

Un grup de cercetători a redactat, în iunie, un articol de poziție în care au cerut un nou nume care să fie „neutru, nediscriminatoriu și care să nu stigmatizeze”, în mijlocul unor temeri că numele bolii poate fi folosit ca insultă rasistă.

Până în acest an, variola maimuței s-a răspândit, în principal, prin țări din centrul și vestul Africii.

Este foarte important să găsim un nou nume pentru variola maimuței pentru că aceasta este cea mai bună practică pentru a nu aduce ofensă niciunui grup etnic, regiune, țară sau animal”, a spus purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, marți, 16 august. „La OMS suntem foarte îngrijorați de această problemă și încercăm să găsim un nume care să nu producă stigmat”, a adăugat ea. Una dintre propunerile populare este 'Mpox'”, a transmis şi Samuel Miriello, director la o organizație pentru sănătatea bărbaților, REZO.

OMS: „Se va alege un nou nume dintre propuneri pe baza validității lor științifice”

Atunci când elimini din ilustrația cu maimuțe, oamenii încep să înțeleagă mai repede că este vorba de o urgență care trebuie să fie luată în serios”, a spus el, notează Antena3. 

O altă propunere, TRUMP-22, pare să facă referire la fostul președinte al Statelor Unite, însă autorul său spune că numele este un acronim pentru „Eczemă Toxică de Proveniență Necunoscută și Misterioasă din 2022” (en. – Toxic Rash of Unrecognized Mysterious Provenance of 2022).

OMS a precizat că va decide un nou nume dintre propuneri „pe baza validității lor științifice, acceptabilității lor și ușurinței de pronunțare. Un alt criteriu va fi posibilitatea de a fi folosit și în alte limbi”.

Cum poți contribui la redenumirea variolei maimuței

Propunerile de denumiri pentru variola maimuţei pot fi făcute online, pe platforma OMS. Procedura presupune crearea unui cont, identificarea emitentului şi justificarea propunerilor făcute.


Comentarii Facebook