Cercetătorii au dezvoltat o aplicație pentru telefonul mobil care poate detecta semnele unui AVC


Semnele fizice ale accidentului cardiovascular pot fi detectate de acum și cu ajutorul unei aplicații dezvoltată de cercetătorii americani. 

Aplicația pentru telefonul mobil a fost dezvoltată de cercetătorii de la UCLA și este folosită de medici pentru a detecta asimetria facială a pacienților, slăbiciunea brațelor și modificările de vorbire – toate semnele clasice ale unui AVC, informează 360.medical.

 Pentru a detecta slăbiciunea brațelor, cercetătorii au folosit datele oferite de mecanisme deja prezente în orice telefon inteligent. Astfel aceștia au colectat informații de la accelerometrul, giroscopul și magnetometrul 3D intern standard al dispozitivului.

Pentru a evalua asimetria facială, autorii studiului au folosit învățarea automată pentru a analiza 68 de puncte de reper facial.

Pentru defectele de vorbire au folosit o metodă de recunoaștere a sunetului care traduce undele sonore în imagini pentru a nota diferențele între vorbirea normală și cea greoaie, specifică unui AVC.

Aplicația nu este încă disponibilă publicului larg dar cercetătorii sunt convinși că odată cu debutul ei pe piață că va fi o unealtă care va revoluționa domeniul îngrijirii AVC-ului.

„Este incitant să ne gândim cum această aplicație și tehnologia emergentă a învățării automate vor ajuta mai mulți pacienți să identifice simptomele accidentului vascular cerebral încă de la debut”, a declarat dr. Radoslav Raychev, neurolog vascular la facultatea de medicină de la UCLA.Evaluarea rapidă și precisă a simptomelor este imperativă pentru a ne asigura că persoanele cu AVC supraviețuiesc și își recapătă independența. Sperăm ca implementarea acestei aplicații să schimbe vieți și să schimbe domeniul îngrijirii AVC-ului”, a declarat dr. Radoslav Raychev, neurolog vascular la facultatea de medicină de la UCLA.


Comentarii Facebook