Ce se întâmplă în cazul în care ai deja COVID-19 și faci vaccinul


Medicul Virgil Musta de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara a explicat ce se întâmplă în cazul în care ai deja COVID-19, fără simptome, și faci vaccinul împotriva noului coronavirus. Doctorul a spus că s-a confruntat deja cu această situație.

Ce se întâmplă în cazul în care ai deja COVID-19 și faci vaccinul?

Potrivit medicului Virgil Musta, în cazul în care ai COVID-19, dar nu ai simptome ale bolii, înseamnă fie că ai o formă asimptomatică, fie că te afli în primele cinci sau șapte zile de la contact și că acestea urmează să își facă apariția. În ambele cazuri, conform medicului, nu ți se poate întâmpla nimic rău dacă te vaccinezi împotriva coronavirusului.

Dimpotrivă, în a șaptea zi de la vaccinare apar primii anticorpi, care împiedică și ei multiplicarea virusului și astfel te ajută să faci o formă mai ușoară de boală. Acest lucru l-am putut vedea și experimenta la noi în Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde trei colegi au fost depistați pozitiv imediat după vaccinare. Toți au făcut o formă ușoară de boală și nu au avut probleme”, a explicat Virgil Musta, la Digi24.

La cât timp după ce ai avut COVID te poți vaccina?

Pe de altă parte, în cazul în care ai simptome de COVID-19, iar un test pentru depistarea coronavirusului are rezultat pozitiv, te poți vaccina abia după cel puțin o lună de la negativare. Adică undeva în cea de-a treia fază a vaccinării, conform medicului.

De asemenea, medicul Virgil Musta a explicat că în cazul în care te-ai vindecat de COVID-19 și încă donezi plasmă după 10 luni de la vindecare, nu trebuie să te vaccinezi deocamdată. Însă, este bine să-ți urmărești titrul de anticorpi și să te imunizezi atunci când aceștia încep să scadă.

Ce se va întâmpla dacă nu mai faci a doua doză de vaccin?

Medicul Virgil Musta a atras atenția că este importantă administrarea ambelor doze, potrivit protocolului. Adică la 21 de zile pentru vaccinul Pfizer și 28 de zile pentru vaccinul Moderna. În cazul în care se ratează cea de-a doua doză, vaccinarea se reia, de când este posibil. Cât despre durata imunizării, doctorul a spus că a avut colegi care s-au îmbolnăvit de COVID-19 între doze, deoarece nu s-au protejat. Conform studiilor, imunitatea ar fi valabilă cel puțin șase luni, dar încă nu se știe cu certitudine.

Un motiv de întrerupere a vaccinării este, de exemplu, când în perioada dintre cele 2 vaccinuri faci boala COVID-19. Avem tendința ca după prima doză de vaccin să ne relaxăm, să nu ne mai protejăm, ceea ce este foarte greșit, deoarece protecția completă o obținem doar după cea de-a doua doză. Au fost cazuri și printre colegii mei care au pățit acest lucru, s-au îmbolnăvit între doze, ratând vaccinarea cu a doua doză. Urmează să cercetăm dacă anticorpii produși în urma primei doze asociați cu anticorpii produși de boală dau o protecție mai solidă decât cea obținută doar prin boală”, a spus acesta.

Comentarii Facebook