Află ce se întâmplă în creierul copilului tău, dacă îi citeşti


Cititul ajută copilul să își dezvolte abilitățile de limbaj, îi sporește potențialul de învățare și performanțele academice, îi stârnește imaginația, ba chiar îl ajută și pe plan comportamental.

Beneficiile nu se limitează la atât, ne arată un nou studiu: cititul are și beneficii pentru sănătate, modificările având loc la nivelul creierului.

Descoperirile făcute arată în mod clar cât de „fertil” este cititul pentru un creier tânăr, în plină dezvoltare. Studiul a fost coordonat de Dr. John S. Hutton de la Cincinnati Children’s Hospital, cu ajutorul unui RMN care a evaluat schimbările petrecute în creierul a 19 copii preșcolari (3-5 ani) în timp ce acestora le erau citite povești.

În prealabil, părinții au trebuit să răspundă unui chestionar referitor la stimularea cognitivă a copiilor, frecvența cu care le citeau propiilor odrasle povești și obiceiurile de lectură ale acestora.

Așadar, ce s-a întâmplat în timpul scanărilor RMN? Omenii de știință au observat cum, în timp ce ascultau poveștile, un anumit număr de regiuni din creierul celor mici din emisfera stângă se aprindeau și deveneau active. Aceste regiune sunt implicate în înțelegerea și procesarea semnificațiilor cuvintelor și conceptelor, a memoriei, a imaginarului, iar toate aceste activități ale creierului erau mult mai intense la copiii obișnuiți să li se citească acasă de către părinți.

Acest studiu demonstrează că dezvoltarea părții acesteia a creierului începe de foarte timpuriu, iar cu cât este mai des stimulată mintea copilului, cu atât tulburările psihice – la copiii cu astfel de probleme – sunt încetinite. Statisticile arată că 10% dintre copii și adolescenți între 5-16 ani suferă de o tulburale mentală diagnosticată, și totuși 70% dintre cei care se confruntă cu probleme de sănătate mentală nu au beneficiat de intervențiile necesare pentru îndreptarea sau prevenirea acestora de la o vârstă suficient de mică, scrie realitatea.net.

Prin urmare, dacă le citești copiilor de când sunt mici, activitatea aceasta le menține creierele active și implicate, evitând posibile tulburări de natură psihică. Astfel, pediatrii recomandă cititul din momentul în care se naște pruncul. Creierul se dezvoltă rapid de la vârsta de 0 ani până la 6 ani, deci, cu cât copilul are parte de mai multă expunere la lectură, de mai multă hrană intelectuală, cu atât va avea mai mult de câștigat pe viitor.

Comentarii Facebook