Sambata 18 Septembrie

52% dintre români s-ar vaccina împotriva noului coronavirus - Studiu


67% dintre respondenții studiului realizat în luna septembrie de Cult Market Research la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România  consideră că este important să existe o schema de vaccinare și pentru adulți. 

Potrivit studiului lansat astăzi în cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, pentru prima data, în plină pandemie de COVID-19, importanța vaccinării capătă noi valențe. Astfel, pentru prima dată, avem o dimensiune a interesului publicului pentru rambursarea   vaccinurilor   pentru   adulți: 67%   dintre   respondenți   susțin   că   este important să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți. Cel mai cunoscut vaccin pentru adulți este cel antigripal (67%), urmat de vaccinul anti-HPV (20%) și vaccinul anti-varicelă (18%). 

Cercetarea arată că încrederea publicului în vaccinuri nu a fost afectată în cazul a 72% dintre respondenți, iar 8% dintre participanți au chiar mai multă încredere în vaccinuri. Doar 20% dintre respondenți au declarat că le-a fost afectată negativ încrederea în vaccinare de pandemia COVID-19.

Dacă ar apărea un vaccin împotriva noului coronavirus, 52% dintre respondenți s-ar vaccina.

Principalele surse de informare ale românilor cu privire la vaccinuri sunt medicii de familie și medicii specialiști, arată o altă concluzie a studiului. Site-urile medicale reprezintă a treia sursă în topul încrederii, iar locul al patrulea este ocupat de studii și cărți de specialitate. Românii cu vârste de peste 41 de ani declară într-un procentaj ridicat că se informează despre vaccinuri cu ajutorul medicilor de familie sau de la televizor, în vreme ce persoanele sub această vârstă tind să se informeze mai degrabă de la medicul specialist sau de pe site-urile medicale.

Pentru prima dată, un studiu relevă un aspect important că aproape 70% dintre  respondenți cred că trebuie să existe o schemă de vaccinare și pentru adulți. Acest  aspect nu a mai fost cercetat înainte. Ca reprezentant al pacienților cronici, cred că pe  aceste rezultate trebuie să se sprijine politicile de sănătate de prevenție care să susțină accesul compensat la vaccinuri pe durata întregii vieți”, declară Radu Gănescu, președinte COPAC.

Totodată, românii se așteaptă că informațiile cu privire la vaccinuri și vaccinare să fie bazate pe date și rezultate transmise de institute specializate și cercetători avizați. În plus, campaniile de informare asupra vaccinurilor ar trebui să ofere informații clare, precise și ușor de înțeles de către majoritatea populației, iar accentul ar trebui pus pe impactul vaccinării în comunitate.

În timp ce România se confruntă cu o rată vaccinală mult sub media europeană pentru anumite   boli,   respondenții   studiului   privind   percepția   românilor   asupra   vaccinării consideră că politicile   privind   vaccinarea   ar   trebui   să   fie   mai   ferme și   să urmărească sănătatea populației.

Realizat cu ajutorul unei metodologii sociologice mixte (cercetare cantitativă – 424 respondenți – și calitativă pe întreg teritoriul țării), studiul arată că vaccinul este asociat cu ideea de sănătate, prevenție și progres medical. De altfel, conform rezultatelor studiului, 1 din 5 români consideră că vaccinurile trebuie să fie obligatorii, în timp ce 2 din 5 români consideră că toate vaccinurile ar trebui să fie opționale.

Studiul a fost realizat în luna septembrie, marja de eroare a eșantionului fiind de 4,8% la un nivel de încredere de 95%.

COPAC este o organizație umbrelă ce cuprinde 18 organizații naționale pe diverse patologii.

Comentarii Facebook