Vineri 2 Decembrie

Viceprimarul Clujului, Anna Horvath, după condamnare: România e un stat securist

 

Fostul viceprimar al Clujului, Anna Horvath, condamnat la închisoare cu executare (doi ani și opt luni) pentru trafic de influență și spălare de bani.

 

Anna Horvath a spus că România este un stat securist. Zsolt Fodor, patronul Euro GSM, a fost condamnat și el la închisoare (2 ani și 6 luni), dar cu suspendare. Fodor va trebuit să muncească în folosul comunității timp de 80 de ore.  

 

Sunt aici, și dacă ar trebui să o iau de la capăt, aș face-o cu aceeași credință neclintită! Aș minți dacă aș spune că mă surprinde decizia de astăzi. Apropiații mei știu că m-am pregătit pentru orice eventualitate. Nu pentru că aș fi comis o ilegalitate, ci pentru că, în ultimele 525 de zile, am constatat pe propria piele că România este un stat securist.

 

Înainte să vorbesc despre sentință, doresc să spun câteva cuvinte despre circumstanțele de azi dimineață, deoarece cred că au un mesaj. Decizia Curții de Apel Cluj, care ar fi trebuit să fie una rostită în mod public, a fost amânată de trei ori, ultima dată pentru vineri dimineața la 8.30. La ora 8 Curtea s-a pronunțat deja, în spatele ușilor închise. Dacă e inuman ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, vă las să decideți fiecare.

 

Din păcate, această decizie demonstrează, fără îndoială, că, dacă <<”autoritățile locale” ale statului securist au decis, în urmă cu doi ani, să declare că viceprimarul maghiar din Cluj-Napoca reprezintă un factor de risc pentru securitatea națională și să o elimine din spațiul public, arătând o lecție și pentru suporterii acesteia, atunci pot acționa în acest sens fără nicio rezervă.

 

Cei care încearcă să interpreteze decizia de astăzi în baza legilor statului de drept, le transmit să nu se obosească! În România statul de drept nu există. Și dacă a existat vreodată, a încetat să mai existe.

 

Dacă aș fi dramaturg, cu siguranță aș încerca, în cadrul concursului de proiecte dramaturgice planificat de UDMR pentru anul Centenarului,  să întrec <<Procesul>> lui Kafka, dar nu sunt dramaturg. Sunt politician și avocat.

 

Prin urmare, transmit celor care se opun cu atâta vehemență reformei legilor justiției și modificării Codului Penal – din care mai mult de o treime a fost deja declarat neconstituțional – să studieze cu mare atenție acest caz! Să nu treacă cu superficialitate peste niciun detaliu, pentru că ceea ce se întâmplă în acest ”dosar” se poate întâmpla oricui, nu doar politicienilor, se poate întâmpla oricui, în orice moment, fie că ești om de afaceri, simplu formator de opinie sau orice om care muncește pentru comunitate cu onestitate, dăruire și devotament.

 

Tuturor prietenilor, cunoștințelor și miilor de oameni - necunoscuți – care mi-au fost alături, care au crezut în onestitatea mea și m-au încurajat zi de zi, le mulțumesc din suflet.

 

În zilele următoare, îmi voi aduna forțele și voi continua lupta împreună cu Zsolt Fodor, căruia îi mulțumesc și îmi exprim respectul sincer pentru credința incontestabilă cu care a crezut în adevărul nostru.

 

Îmi voi exercita, ne vom exercita dreptul de a face apel. Procesul va fi transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție din București", a spus Horvath Anna, după aflarea sentinței.

Comentarii Facebook