USL vrea să schimbe Constituţia în 2013

 

Ponta a declarat că USL vrea să modifice Constituţia până în 2013 iar în 2014 să organizeze alegeri regionale.

Premierul Victor Ponta a declarat că USL vrea să modifice Constituţia până în iunie 2013, reglementând astfel inclusiv atribuţiile preşedintelui şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, dar să păstreze judeţele actuale, potrivit Mediafax.

Premierul a explicat că în noua Constituţie va fi propus ca preşedintele să fie ales tot prin vot direct, dar să nu mai aibă posibilitatea să numească pe oricine doreşte în funcţia de prim-ministru. Preşedintele va trebui să ţină cont de propunerea făcută de foraţiunea politică cu cel ami amre număr de mandate în Parlament. În noua Constituşie se va clarifica şi cţnd şi în ce fel poate interveni în activitatea Guvernului, preşedintele.

"Trebuie de asemenea să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi în Parlament cu două treimi schimbate", a spus Ponta la

Ponta a mai adăugat că în 2014 trebuie organizate alegeri regionale, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru a se crea astfel regiuni de dezvoltare, bazate pe actuala structură, care să aibă principalele atribuţii în gestionarea fondurilor europene.


Comentarii Facebook