Tupeul unui oficial după prăbuşirea avionului: Iarna nu-i ca VARA, iar munte nu e ca la câmpie!

 

Fostul şef al IGSU, Ion Burlui, a declarat că structurile de intervenţie şi-au făcut datoria în cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar că "la muntele nu este ca la câmpie".

 

"Consider că din punct de vedere operaţional structurile proprii şi-au făcut datoria potrivit competenţelor, în condiţiile date, dar aşa cum «iarna nu-i ca vara», şi la munte nu este ca la câmpie. Oamenii care au intervenit în munţi sunt aceiaşi care intervin în toate situaţiile, riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a altora", a spus Ion Burlui.

 

El a mai afirmat că este normal ca localnicii să ajungă primii la locul unde s-a prăbuşit accidentul, pentru că erau la ei acasă.

 

"Că au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le mulţumesc în modul cel mai sincer. Dar acasă la tine găseşti un lucru chiar dacă este noapte, fiindcă ştii traseul şi unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au ştiut muntele, au mers vara, dar şi iarna pe el, fără a vorbi despre distanţele de unde s-au deplasat forţele de intervenţie", a mai arătat Burlui.

 

Fostul şef al IGSU mai spune că în acest caz "s-a încercat interpretarea politică a unei misiuni operative".

 

"Există ministere, există miniştri, însă aceştia nu iau decizii operative, fiindcă nu au competenţe. Aceştia pot purta răspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total şi alte măsuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister în acţiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefică aşa cum structura operativă poartă răspunderea şi are obligaţia de a informa conducerea ministerului pentru acţiunile desfăşurate", precizează Burlui.

 

Ion Burlui a demisionat ca urmare a scandalului iscat după accidentul aviatic din Munţii Apuseni, unde răniţii au fost găsişi după 6 ore de la brăbuşire, iar autorităţile nu au reuşit să se coordoneze cu toate că discutau pe telefon cu unul dintre răniţi.

 

În accident a murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Comentarii Facebook