Tribunalul Cluj a anulat autorizațiile emise pe strada Victor Papilian, după ce proiectul imobiliar a ajuns să distrugă casele oamenilor


Un proiect imobiliar cu șase duplexuri distruge casele oamenilor de pe strada Victor Papilian, după ce zona s-a surpat și casele au crăpat în lanț.

Pentru că oamenii se plâng de haos din februarie și nimeni nu îi ascultă, când zona a început să se surse au chemat în judecată Primăria și pe cel care ridică duplexurile, Horea Mircea Pop, pentru a anula autorizațiile. 

Magistrații de la Tribunalul Cluj le-au dat câștig de cauză păgubiților, deși răul este făcut. 

”Admite cererea de chemare in judecată formulată de reclamanţii K A, K B- I şi S I-F in contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Cluj-Napoca si P.M-H. Suspendă executarea următoarelor autorizaţii de construire emise de pârâtul Primarul Municipiului Cluj-Napoca in favoarea pârâtului P M-H: -Autorizaţia de construire nr. 74 din data de 20.01.2016; – Autorizaţia de construire nr.75 din data de 20.01.2016; -Autorizaţia de construire nr. 76 din data de 20.01.2016; -Autorizaţia de construire nr. 77 din data de 20.01.2016; -Autorizaţia de construire nr. 1161 din data de 24.08.2020 ; -Autorizaţia de construire nr.1169 din data de 26.08.2020; – Autorizaţia de construire nr.1175 din data de 26.078.2020; -Autorizaţia de construire nr.1280 din data de 18.09.2020, până la pronunţarea instanţei de fond . Obligă pârâţii să plătească reclamanţilor cheltuieli de judecată in cuantum de 5.970 lei Executorie de drept. Cu drept de recurs in termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului Cluj în cazul autorizațiilor emise de Primăria Cluj pentru construirea a șase duplexuri (cu subsol, parter, etaj și mansardă), pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca, decizie citată de muzicainstanțelor.ro.

Emil Boc și Primăria Cluj-Napoca se întrec acum în măsuri

”Comitetul local pentru situații de urgență, întrunit în 25 august 2021, a mandatat Primăria municipiului Cluj-Napoca să formuleze o cerere Judecătoriei Cluj-Napoca de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care să oblige investitorul la efectuarea în regim de urgență a lucrărilor necesare stopării alunecărilor de teren și de punere în siguranță a versantului prin efectuarea unor umpluturi în zona sprijinirilor, iar în subsidiar să ne autorizeze să intervenim în calitate de autoritate publică locală, cu atribuții în prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, în scopul stopării alunecării de teren de pe strada Victor Papilian.

 Instanța a stabilit termenul de judecată data de judecată data de 3 septembrie.  Astăzi, 31 august 2021, Primăria a solicitat Judecătoriei preschimbarea termenului de judecată, în sensul judecării în regim de urgență a cererii de ordonanță președințiale din cauza situației din teren și a condițiilor meteo nefavorabile din aceste zile”; anunță Primăria.

Boc spune că nu s-a putut implica de la început

Primăria încă nu se poate implica direct, pentru că şantierul de realizare propriu zis nu a început, ci doar s-a săpat groapa de început. Am colaborat cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, care s-a sesizat şi am mers pe teren. Am făcut proces verbal de stopare a lucrărilor. A doua zi, lucrările se desfăşurau, aşa că am făcut plângere penală, depusă la Parchet. De asemenea, este o altă acţiune în instanţă, demarată de vecini şi acolo nu se va construi, până la decizie în instanţă. Acolo trebuie făcută o expertiză, asemeni în Lomb, cu căderea drumului”, a spus Boc la postul de radio Napoca FM.

După o zi, la alt post de radio era mult mai încrezător că Primăria poate face mai multe.

Este o problemă pe care o urmărim din primul moment, în care am fost sesizați. Autorizația este suspendată, lucrările sunt oprite și plângerea penală este făcută împotriva investitorului pentru continuarea lucrărilor. 

Inspectoratul de Stat în Construcții a dat în 13 august dispoziția de a pune în siguranță lucrarea, să nu se mai agraveze. Adică să umple groapa la loc cu pământ. Aceasta a fost principala cauză a declanșării unor probleme de stabilitate a terenului. Avea termen 25 august să pună pământul.

În 25 august, am constatat că nu s-au făcut lucrările și am convocat Comitetul local pentru situații de urgență și prima decizie luată a fost de a mandata Primăria municipiului Cluj-Napoca să înainteze imediat o ordonanță președințială, prin care să oblige investitorul să umple cu pământ groapa. Dacă nu o face el, o va face Primăria pe cheltuiala investitorului. Azi, înaintăm acțiunea în instanță.

Vom face o expertiză pe străzile afectate, Victor Papilian, Tudor Arghezi și încă o stradă cu potențial de a fi afectată. Termenul este 31 august și dacă nu o face investitorul, o va face Primăria pe cheltuiala investitorului, pentru a ști ce e de făcut, pentru a nu mai fi alunecări de teren pe tot arealul. Dacă nu face investitorul, vom face noi și vom vedea ce lucruri trebuie făcute”, a spus primarul Emil Boc. 

Boc a spus că prejudiciul va trebui să fie stabilit de procurori. ”Noi vom face lucrările, dacă el nu le face. De aia sunt pus primar și președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Eu procedez conform legii. Acolo este o chestiune privată. Strada e privată, nu este publică. Prima dată Inspectoratul de Stat în Construcții i-a spus privatului să își rezolve problema. Dacă privatul nu rezolvă, autoritatea statului nu poate sta pasivă să vadă cum cetățenii ceilalți suferă. Vom interveni noi prin instanță, pe hotărâre a unui judecător, faci lucrarea și apoi recuperezi banii”, a mai spus Emil Boc. 

Comentarii Facebook