Tren de mare viteză între Cluj și Budapesta. Promisiune electorală?

 

Guvernele de la București și Budapesta au căzut de acord în privința introducerii unui tren de mare viteză între Cluj și Budapesta. 

 

Guvernul Ungariei a aprobat o finanţare în valoare de 1 miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru studiul de fezabilitate al acestui proiect. Guvernul Ungariei nu are nicio obiecţie faţă de planul României de a extinde calea ferată de mare viteză până la Bucureşti”, a spus ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. 

 

România are mari probleme cu infrastructura de cale ferată, viteza medie a trenurilor fiind de 45 de kilometri la oră. CFR SA are două proiecte pentru modernizarea căii ferate pentru a se putea circula cu o viteză de 160 km/oră.

 

Trenurile de mare viteză din țările civilizate circulă cu peste 250 km/oră.

 

Despre proiectul trenului de mare viteză dintre Cluj și Budapesta s-a mai vorbit, dar până acum nu s-a făcut nimic, fiind posibil să fie o promisiune electorală care vizează etnicii maghiari din Transilvania, care au drept de vot în Ungaria. 

 

Peşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, declara în august 2017 că peste 200.000 de maghiari din Transilvania vor vota la alegerile parlamentare organizate de Budapesta în 2018. ”În România, există 600.000 de cetăţeni maghiari cu dublă cetăţenie, ceea ce reprezintă cam jumătate din populaţia maghiară din România. Din cei 600.000, numai 480.000 au drept de vot. La alegerile parlamentare din 2014 şi la refrendumul de anul trecut privind cotele obligatorii de refugiaţi au participat la vot 40-50% din maghiarii transilvăneni. La acest procent ne aşteptăm şi la alegerile de anul viitor, aşadar în jur de 220 de mii de voturi vor veni din România, cu toate că acest proces birocratic prevăzut de votul prin corespondenţă este anevoios. Oamenii sunt obişnuiţi să-şi ia buletinul în ziua votului, să meargă la urne şi să voteze în cinci minute”, a explicat preşedintele executiv al UDMR, conform Adevărul.

 

Ungaria va organiza alegeri parlamentare în 8 aprilie. 

Comentarii Facebook