TRAIAN BĂSESCU despre VICTOR PONTA: A fost ofițer-acoperit al SIE în perioada 1997-2001

 

TRAIAN BĂSESCU a dezvăluit că VICTOR PONTA este ofițerul sub acoperire la care făcea referire.

 

Victor Ponta e un om a cărui biografie de fapt nu o știm. A spus că este masterand la Catania, nu a fost. Și-a șters-o din cv, a spus că e doctor, a fost un plagiat ordinar. Și v-aș ruga să vă uitați foarte atent în CV-ul lui Victor Ponta. În 1995 el a ieșit procuror. A fost repartizat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cred. A stat în 1996, 1997 și în 1998, direct la Parchetul General. Direct. (...)

 

Oamenii care au un lucru în viața lor pe care nu îl spun, sunt vulnerabili. Vă spun din experiența mea. M-a întrebat Marius Tucă: Domnu ministru, domnu deputat, dumneavoastră ați lucrat pe nave, ați lucrat la Anvers, ați avut vreo legătură cu Securitatea? Iar eu am răspuns o prostie: am scris camioane de rapoarte. Eu la ce mă refeream... Mă refeream la faptul că la orice revenire din voiaj, comandatul își depunea elementele de voiaj. Niciodată nu au fost turnătorii. Când am lucrat la Anvers, depuneam rapoarte. Cu certitudine toate rapoartele au ajuns și la serviciile de securitate. Mă întâlnisem cu câteva zile înante cu un ofițer de securitate, care mi-a zâmbit complice. Erau doar rapoarte de serviciu.

 

Îi va rânji ofițerul lui (candidatului, n.red.). Îi va rânji când va fi președinte. Că îi rânjește acum când e premier, încă mai merge. 

 

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofițer-acoperit al SIE. Ceea ce arată și saltul lui de la ... A fost ofițer SIE. Ceea ce explică și propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea niște acte. Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat. Venim în zilele noastre. HG dată în 2013. Publicată în Monitorul Oficial. Are același conținut și anexa care nu mai este secretă. Cineva a extins pentru a se proteja. Se referea strict la personal, atunci. Eu nu intru în detalii și dacă aș ști că a avut misiuni, nu aș avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu știu de ce a ascuns asta. Cred că a făcut o mare greșeală. Această HG din 2013 are o mare problemă. Legată de legea SIE. E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine. Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleșcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituției României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greșeală și serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleșcanu. A creat un precedent inacceptabil. Președintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat. Vina lui Ponta nu este că a fost ofițer-acoperit, ci că nu a spus. Uitați-vă câți ofițeri-acoperiți sunt și în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, și le-am spus că nu îl voi tolera. Discuția a fost de 30 de secunde. Discuția a fost în primăvară și am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună.

 

Victor Ponta nu se va retrage. Știm orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleșcanu. Nu are șanse să ajungă președintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente.V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede. A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nicio legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un șpriț, o coca-cola, am avut o relație extraordinar de deschisă cu Turcescu și v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele. 

 

Avem un om fals de sus până jos! Eu vreau să fiu foarte clar. Dramatică este minciuna, dramatică este incompatibilitatea procurorului. Problema mea nu este Ponta, ci atitudinea unui șef de serviciu pus politic. În cazul SRI am nimerit-o, în cazul SIE, am avut un eșec”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea TV

Comentarii Facebook