Duminica 28 Aprilie

Supercom deja se face de râs la Cluj-Napoca! Muncitorii și șefii au defectat pubelele ”smart”


Compania Supercom a preluat colectarea deșeurilor din tot județul Cluj, având monopol, iar din 27 ianuarie echipele au intrat ”în pâine”. 

Clujenii sunt oameni atenți, așa că rapid au sesizat problemele. 

De câteva zile, Cluj-Napoca are o noua firmă de salubritate, se cheamă Supercom. Te-ai aștepta la ceva mai  bun, căci de ceilalți ne săturasem. Dar n-a început prea bine, cel puțin din ce-am văzut azi. Căci, de dimineață, a venit o mașină pentru ridicarea gunoiului, însă, fiind grupuri subterane, au făcut ce-au făcut și au blocat sistemul de basculare, impiedicand accesul la grupul de colectare. Asta-i una, dar au plecat așa, fără să facă nimic și fără să anunțe, căci n-a venit nimeni să repare toată prima parte a zilei. Pe la 14.30, în urma unui apel telefonic, cred, au venit doi băgători de seamă cu o mașină de șefi, care au făcut niște poze, au dat niște telefoane și au plecat. După câtva timp, a venit o altă mașină de ridicat deșeuri, au venit băieții s-au uitat și au plecat și ei fără să facă nimic, cum se vede în poză. 

Întrebarea e câte echipaje mai trebuie să vină și ce intervenții sunt necesare să coboare containerele în locaș pentru că grupul să devină accesibil și funcțional.

Eu le-aș fi dat o idee, dar e treaba mea?

LE: Intre timp, a venit a patra mașină, dar nu să repare, ci să lase cele doua containere pentru colectat, pe dinafară. Greu cu tehnica, mai ușor cu mapa, decât cu sapa!”, a relatat un clujean. 

Supercom, noua firmă care are monopol pe județul Cluj, în ceea ce privește colectarea deșeurilor a intrat din 27 ianuarie 2023 în pâine.  

Culmea este că deșeurile colectate selectiv costă la fel ca și cele adunate la grămadă.

Sumele obținute din valorificarea deșeurilor reciclabile nu acoperă costurile de transport. Așa a fost făcută licitația de ADI ECO Metropolitan. Mașinile colectează deșeurile de trei ori pe săptămână, câte o mașină pentru fiecare fracție, deci 12 transporturi pe săptămână, iar asta creează costuri care trebuie acoperite”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 

În mediul rural, deșeurile reciclabile vor costa un leu pe kilogram, iar în mediul urban 0,65 bani. Aceste deșeuri sunt apoi vândute și firma preferată de șefii județului Cluj (PNL), care deține monopol pe salubritate, adică nu are concurență, va scoate bani în plus. Colectarea deșeurilor menajere este multe mai ieftină, decât cea selectivă, maxim 0,6 bani pe kilogram.

Compania a oferit prețuri mai bune la licitație și a scos de pe piață ”veteranii” Rosal și Brantner. Rămâne de văzut cât timp prețurile oferite la licitație vor fi respectate. Având monopol, primăriile din tot județul nu prea vor avea de ales și vor trebui să majoreze tarifele de câte ori cere compania.

Licitația pentru noul operator a fost făcută de A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - controlată de Consiliul Județean Cluj). Supercom a pus mâna la Cluj pe un contract de 84 de milioane de euro.

327929442_645764967550180_3510640335299185853_n.jpg

Foto: Viorel Nistor - Muncitorii de la Supercom se scarpină în cap, depășiți de probleme

Comentarii Facebook