Soclul monumentului „Școala Ardeleană” era INCLUS în proiectul inițial de modernizare a străzii Kogălniceanu. S-a „pierdut” în hârtiile administrației Boc


Emil Boc i-a atacat pe cei care critică acum mutilarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” și le-a transmis că ar fi trebuit să vină la dezbaterile privind lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu. Arhitectul Macalik Arnold Ernő, responsabil de noul proiect de amenajare a străzii Kogălniceanu, a declarat însă că platforma postament originală Grupului Statuar „Școala Ardeleană” era inclusă în absolut toate proiectele, inclusiv în proiectul câștigător.

O clujeancă a căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original. 

Am participat aseară la dezbaterea societății civile despre soluția urbanistică privind ansamblul "Şcoala Ardeleană". La finalul dezbaterilor, care s-au încheiat relaxat, în curtea interioară a Casei Universitarilor i-am pus d-lui arhitect Macalik, responsabil de noua amenajare a Str. Kogălniceanu,  o întrebare simplă: "Dacă între proiectele concurente la momentul concursului oficial din 2017 a existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?"

Răspunsul simplu m-a lăsat perplexă: "Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!" 

Intrigată, am căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Le puteți vizualiza mai jos!

Deci toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original, aceasta imagine fiind ceea cunoscută de opinia publică, respectiv de  decidenții locali! 

Pe parcurs însă, postamentul s-a evaporat din proiectul de execuție, în urma unor decizii şi avizări în cerc restrâns de specialişti şi comisii "birocratice". 

În final opinia publică, presa, politicul, societatea civilă şi academică - practic toți beneficiarii reali ai unei lucrări de reamenajare urbană - sunt puşi în fața unui fapt împlinit, parafat juridic, altul decât ceea ce s-a jurizat,  votat şi afişat public.

Şi atunci mă întreb, când trebuia organizată o dezbatere publică largă, care să genereze o impresie dominantă a opiniei publice, capabilă sa canalizeze rezultatul unei intervenții majore în ambientul cetății?”, a scris Adela Dehenes, consilier județean USR Cluj, în „Clujul Civic”. 

s1.jpeg


s2.jpeg


s3.jpeg

Ce spune Emil Boc despre mutilarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” 

Spus altfel, Emil Boc îi critică pe oameni că nu au fost la dezbaterile inițiale privind lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu. Însă, soclul nu a fost niciodată exclus din proiectul reamenajării, cel puțin nu la etapa în care publicul ar fi decis acest lucru. Acesta s-a „pierdut” în hârtiile Primăriei Cluj-Napoca, pentru că arhitectul responsabil de proiect a precizat că soclul-postament original se regăsea în planurile proiectului câștigător.

Soluția a fost a specialiștilor pe care îi lăudați, dar nu este bună pentru că nu răspunde la nevoile și așteptările oamenilor. Așa că am decis să cer reamplasarea statuii pe soclu. Eu am fost primul care s-a dus acolo și a cerut asta. După ce am sesizat eu, toți au început să-și dea cu părerea în loc să spună că Primăria a fost cea care a corectat acest lucru. Nimeni de la Comisia de Monumente nu a ieșit să-și apere soluția, deci lasă-l pe primar ”să-și ia toate castanele”. Dar eu doar am corectat acest lucru. De un an de zile s-au aprobat toate modificările pentru acest proiect, dar nimeni nu e interesat de dezbaterea publică. Am intervenit, după care imediat a apărut corul de critici. Dar de asta sunt primar, ca să pun lucrurile în ordine”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM. 

Grupul statuar ”Școala Ardeleană” a fost dat jos de pe soclul realizat de sculptorul Romulus Ladea și amplasată direct pe granit.

Comentarii Facebook