Soarta Centurii Metropolitane Cluj, incertă! Asociația Pro Infrastructură: „Primăria de patru luni clocește unica ofertă depusă pe tronsonul principal”


Oradea va avea în următorul an încă o centură, pe lângă cea existentă. Vorbim despre Inelul Rutier Metropolitan, cu o lungime de 17 kilometri. La polul opus, soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca rămâne incertă. Primăria ezită de patru luni să ia o decizie referitor la unica ofertă depusă pentru tronsonul principal al acesteia.

„Centura de la... Sfântul Așteaptă.

Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (CMC) este incertă din cauza indeciziei primăriei care de patru luni și jumătate clocește unica ofertă depusă pe tronsonul principal al acesteia, între nodurile 5 și 18. Știm că în Ardeal lucrurile se fac așezat, dar nici chiar așa.

O scurtă recapitulare. Studiul de fezabilitate a fost gestionat de primărie din 2017 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. A durat 4 ani. În iunie 2023 se lansează a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii, fiindcă la prima încercare nu s-a prezentat nimeni!

În sfârșit, în noiembrie 2023 este depusă o singură ofertă de către asocierea dintre sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex. De atunci, primăria Cluj-Napoca ezită să hotărască: ori desemnează câștigătorul și n-ar avea cine să conteste, ori anulează licitația.

Cerem administrației clujene să anunțe de îndată deznodământul acestei licitații! Curaj, fiindcă decizia este o pălărie foarte mare, de 6,1 miliarde lei cu TVA dacă ne uităm la noii indicatori tehnico-economici recent reaprobați. Finanțarea este acoperită din fonduri europene pe Programul Transport 2021-2027.

Viitorii posibili antreprenori, Dimex și CON-A, își dau deocamdată examenul de maturitate în apropiere, la Tureni, pe cei 5 kilometri de drum expres care vor lega Autostrada A3 de DN1. Aici sunt aproximativ în grafic, termenul de finalizare fiind februarie 2025, dar pe un proiect de 10 ori mai mic (și mai puțin complex) decât centura”, transmit cei de la Asociația Pro Infrastructură.

Amintim că, Centura Metropolitană a Clujului se scumpește cu 133 de milioane de euro, fără ca lucrările să fi început măcar. Valoarea actualizată a fazei unu și doi este de 133 de milioane de euro. Practic cu atât se scumpește proiectul.

Comentarii Facebook