Senatorii au votat în MASĂ pensiile speciale pentru parlamentari

 

Parlamentarii au aprobat legea privind pensiile speciale, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea ei. Au fost 300 de voturi ”pentru”, două "împotrivă" și opt abțineri.

 

Liberalii au contestat procedura și au părăsit sala. Parlamentarii rămân și cu majorările pe care și le-au votat pentru transport și cazare. Senatorii vor discuta în comisii despre pensiile speciale ale primarilor, potrivit Realitatea TV.

 

Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată la sfârşitul sesiunii trecute, dar șeful statului a cerut reezaminarea legii în Parlament. Aleții au analizat legea și au decis ca parlamentarii condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale. Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament. Pentru un mandat pensia ar fi de 1.500 de lei/ lunar, pentru două mandate, de 3.100 de lei, și pentru trei mandate, de 4.400 de lei.

 

Parlamentarii au votat și banii de transport și cazare. Senatorii și deputații care merg în deplasări în colegiu, cu maşina proprie, vor primi 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport, în colegiul în care au fost aleşi, iar, pentru cazare, aceștia vor primi 4.600 de lei.

 

Senatorii vor discuta și proiectul privind pensiile pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judetene, care au vârsta standard de pensionare, inclusiv pentru cei care au fost în funcții anterior intrării în vigoare a legii.

 

Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară, mai anunță Realitatea TV.

 

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani.

Comentarii Facebook