Se schimbă din nou examenele de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională? Ce propune ministrul Educației, Ligia Deca


Ligia Deca a finalizat draftul legilor educației și l-a prezentat pentru prima dată liderilor din coaliția de guvernare. 

Viziunea Ligiei Deca arată total diferit față de cea a fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Dacă fostul ministru își dorea ca la examenul de Bacalaureat să existe o probă comună cu toate materiile din liceu, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, își dorește o probă unică la limba și literatura română. 

Se schimbă din nou examenul de Bacalaureat?

Atât proba orală, cât și proba scrisă de la limba și literatura română vor fi schimbate, spune Ligia Deca. Ministrul propune și ca probele pentru competențele digitale să poată fi date și de elevii de clasa a XI-a, nu doar de cei din clasa a XII-a, așa cum se întâmplă în prezent. Deca propune și o probă nouă, care să fie specifică fiecărui profil de liceu. 

Revine ideea examenelor separate pentru admiterea la colegiile cu concurență mare

Un alt subiect controversat este şi admiterea la liceu. Ligia Deca îşi doreşte păstrarea Evaluării Naţionale, dar vrea să introducă un examen separat de admitere pentru colegiile care au o concurenţă foarte mare. 

Rămâne de văzut cum vor fi aplicate toate aceste măsuri. Noul calendar arată că proiectele vor fi aprobate şi vor ajunge în parlament până în data de 15 martie. 


Comentarii Facebook