Duminica 28 Aprilie

Se prelungește termenul de montare a repartitoarelor în apartamente


Termenul de montare a repartitoarelor în apartamente ar urma să se prelungească cu câteva luni. Proprietarii apartamentelor au trăit periculos aceste zile, fiind mare agitație cu montarea acestor repartitoare. 

Unii români au făcut eforturi financiare pentru a monta aceste repartitoare cu citire de la distanță, de teama amenzilor. 

PNL a depus azi, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungeşte cu un an, până la 31 decembrie 2024”, anunţă PNL.

Toți consumatorii din blocurile racordate la rețeaua de termoficare trebuiau să aibă, până la data de 31 decembrie 2023, contoare individuale de căldură sau repartitoare. Mai mult, Legea 24/2023 stipulează că cei care nu se conformează acestei cerințe riscă să primească amenzi de până la 1.000 de lei. Însă, acum lucrurile se pot schimba.

Măsura ce îi privește pe românii care locuiesc la bloc s-ar putea amâna, iar montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc s-ar putea prelungi cu un an, până la 31 decembrie 2024, potrivit noii propuneri legislative.

Propunerea legislativă are în vedere şi prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. In plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Statul vrea să acorde sprijin pentru achiziționarea repartitoarelor

Propunerea legislativă arată că prețul pentru achiziţionarea şi instalarea unui repartitor precum şi a unui robinet de reglare a consumului de energie termică este de aproximativ 125 lei pentru fiecare radiator, deci poate ajunge la 750 lei pentru un apartament cu patru camere.

Astfel, inițiatorii propunerii legislative vor compensarea costului achiziţiei şi montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuinţă. Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire.

La nivelul României, s-a luat deja iniţiativa de a sprijini populaţia vulnerabilă pentru a compensa preţul la energie instituindu-se acordarea unui sprijin populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Propunerea legislativă reglementează măsurile necesare pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. (…)

Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cârdurilor de energie, a căror valabilitatea urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024”, se mai arată în document.

Comentarii Facebook