Cum explică Emil Boc interesul scăzut pentru construcția Centurii Metropolitane a Clujului


Primăria Cluj-Napoca a primit o singură ofertă pentru construirea Centurii Metropolitane a Clujului, după ce Emil Boc spunea că prelungește termenul de depunere a ofertelor pentru că e ”bătaie” pe acest proiect. 

Boc spune acum că sunt multe proiecte în toată Europa și puține firme care să lucreze. 

În condițiile în care, la nivelul UE, fiecare țară are câte un plan de reziliența de zeci sau sute de miliarde de euro și sunt foarte lucrări antamate, s-a restrâns foarte mult numărul firmelor interesate pentru a participa la licitații. Este o veste bună că avem un ofertant, dacă satisface exigențele legale va merge mai departe. Urmează o perioada de 60 de zile de evaluare tehnică. Este o lucrare extrem de complexă, tuneluri, drumuri de legătură, piste de biciclete, traversezi Fagetul, e o lucrare grea, alții preferă să meargă la șes (n.red. să lucreze la câmpie). Mulți s-au arată interesați, mulți au cerut prelungire, dar doar o asociere a depus oferta până la termenul limita - liderul are 17 subcontractanți”, a declarat ediliul Emil Boc, la o emisiunea online. 

Oferta pentru tronsonul al doilea al Centurii a fost depusă de o Asociere de firme.

Veste bună pentru centura metropolitană a Clujului. Avem un ofertant la licitația pentru realizarea Centurii. Urmează perioada de evaluare, maxim 90 zile lucrătoare. 

Azi s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor pentru realizarea Centurii Metropolitane a Clujului, tronsonul 2, în valoare de 3.525.487.694,39 lei fără TVA, valoare de licitație. 

A fost depusă o oferta din partea Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral-Pivden. 

Precizez faptul că licitația pentru primul tronson al Centurii metropolitane a fost adjudecată”, a declarat primarul Emil Boc.

Primul tronson al centurii, unul foarte scurt, între unitatea militară din Florești și Podul N va fi realizat de Asocierea SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA. Acolo termenul de execuție este de 20 luni și valoarea totală a lucrării este de 94 de milioane de lei.

Graba este mare pentru Centură, dar bani nu sunt

Autoritățile promit ”marea cu sarea” când vine vorba despre Centura Clujului, dar adevărul este că încă nu sunt bani deloc pentru acest proiect. Finanțarea ar putea să vină, dar nu e sigur, din exercițiul financiar european viitor, astfel că toate aceste licitații nu prea înseamnă nimic.

Ar mai fi posibilitatea finanțării de la bugetul de stat, dar acesta abia are fonduri pentru plata salariilor și a cheltuieilor administrative.

Comentarii Facebook