Joi 18 August

Scrisoare către Emil Boc de la un finanțist, sătul de sloganul ”calitatea vieții de la Cluj”: De ce este nevoie să ne milogim?


Vorbele folosite foarte des de primarul Emil Boc, unul dintre cei mai apreciați din țară, ”calitatea vieții de la Cluj”, încep să îl ajungă din urmă. Oamenii au apreciat această expresie, dar după ani de zile nu simt calitatea vieții de la Cluj. 

Un finanțist i-a scris o scrisoare primarului, prin care îi trasează două recomandări de bun simț. Sergiu Penciu a postat si o serie de fotografii, cu un ansamblu nou, în jurul căruia e ca într-un ghetou. Constructorul a vândut apartamentele și oamenii sunt umiliți, pentru că nu mai vrea să amenajeze, așa cum a promis în jurul blocului. 

Domnule primar, Emil Boc, văd că permanent se vorbește despre calitatea vieții la Cluj și despre cât de bine e să trăiești in orașul pe care îl manageriați din Primăria Municipiul Cluj-Napoca. Așa este. Nu contest acest lucru și nu contest dezvoltarea Clujului. Ce mi-aș dori eu ca și locuitor și plătitor de taxe la Cluj este ca dumneavoastră să vedeți puțin dincolo de autobuze electrice și domeniul IT. 

Să vă implicați în creșterea calității vieții și în zonele de după barierele pe care le pun constructorii cu mult înainte să-și termine treaba. Să faceți câteva plimbări prin ”cartierele rezidențiale” ale Clujului și să vedeți cum standardul de calitate al vieții este mult sub ce propovăduiți.

Constructori care știu doar să emită facturi și care după plata acestora “nu mai au timp și resurse să facă ce promit”. Tare m-aș bucura să văd că vă pasă dincolo de semnarea autorizațiilor de construcție în așa fel încât să avem același standard ridicat al vieții și pe lângă acțiunile de PR. 

Nu am scris asta să vă critic, ci am scris-o cu gândul că poate vă ajută două soluții pe care eu le-am identificat în așa fel încât la rândul dumneavoastră să ne ajutați.

Concret vă propun două măsuri care sigur ar crește valoarea adăugată a calității vieții în Cluj. 

1. Nu eliberați nici o nouă autorizație de construcție unui constructor până nu definitivează toate lucrările prevăzute în contract și care au fost cuprinse în autorizația inițială de construcții eliberată de Primărie. Astfel (așa cum puteți vedea în poze) nu mai pleacă constructorul cu drumuri neterminate, cu moloz lăsat lângă blocuri, cu spărturi și parcuri neterminate. Ba mai mult așa împiedicați răspunsuri care vin să umilească, dacă le solicităm să facă ceva și să termine ce au început, de genu “o să vă aduc o mașină de piatră, da numa când aduc la noul șantier că până atunci nu am cum”. Adică este nevoie să ne milogim? Asta nu este calitate a vieții, domnule primar.

2. Punctul doi este la fel de relevant. Implicați-vă si căutați o soluție prin care să obligați constructorul să ofere în contract garanție de minimum 4 ani de zile pentru finisajele interioare. Să-și asume asta înainte de a primi autorizația de construcție. În 12 luni cât se oferă acum nici nu se usucă gletul pe pereți și se poate întâmpla, precum în cazul meu și al vecinilor mei, să cadă faianța de pe perete (și știu că nu sunt cazuri izolate doar acestea). Hai să zicem că nici asta nu e o foarte mare problemă. Problema apare atunci când suni constructorul îi explici situația și el îți răspunde cu “a ieșit de mult din garanție, sa reparați voi” și când îi spui că treaba făcută e de mântuială vine răspunsul “ce să-ți fac eu dacă muncitorul meu se gândea la nevastă-sa când a pus faianta?” La această calitate a vieții sunteți părtaș. 

Lăsăți-le timp, domnule primar, să construiască. Le dați prea repede autorizații și oamenii nu au posibilitatea să-si facă treaba. Fug repede de pe șantiere să toarne o roabă de ciment în altă parte să aibă motiv să dea drumul noilor facturi.

După cum ați putut observa nu am adus în discuție prețul imobiliarelor din Cluj deoarece este cu totul altă discuție. Acum tare m-aș bucura să știu că veți ține cont de sugestiile mele și că poate vă doriți să fiți primul primar din țară care chiar se implică activ în tot ce ține de calitatea vieții, dincolo de ce citește lumea prin presă.

Spor la treaba!”, a scris Sergiu Penciu, trainer de Educație Financiară.

Comentarii Facebook