Vineri 12 August

Schimbări mari propuse în educaţie: Orele în învățământul preuniversitar vor începe la 9:00. Numărul maxim de elevi într-o clasă va fi limitat la 22


Numărul maxim de elevi într-o clasă ar trebui limitat la 22 la nivel de gimnaziu și la liceu, în loc de 26-28, cât prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar, potrivit propunerilor de modificare a proiectului de Lege înaintate de Alianța „O voce pentru Educație” Ministerului Educației. 

Alianța a depus peste 280 de amendamente formulate de membrii săi, pe care le-au publicat spre a fi consultate de către oricine dorește. Alianța propune, între altele, să se reanalizeze propunerile ce permit Colegiilor naționale să organizeze examen de admitere în clasa a IX-a, dar și să se elimine prevederile ce obligă liceele să aleagă o singură filieră. 

Citește și: Introducerea examenelor de admitere la Colegiile Naționale va dubla costul meditațiilor: Nu vă este un pic de rușine?!

Dacă proiectul de lege prevede că la gimnaziu școala are loc, „de regulă, cu program de dimineață”, propunerea „O voce” este ca orele de curs, la clasele a V-a – a VIII-a, să înceapă cel mai devreme la ora 9.00, scrie edupedu.ro.

La ora de Religie se va preda istoria tuturor marilor religii ale lumii

Alianța propune o completare a prevederilor privind disciplina Religie, așa încât „În cadrul orei de religie se asigură și studierea istoria tuturor marilor religii”. 

Un alt amendament prevede să se stabilească, la nivel de lege, că „Utilizarea manualelor școlare nu este obligatorie”.

Orientare școlară pentru elevi, de două ori pe an

O propunere este introducerea unui nou articol, potrivit căruia „Elevii vor beneficia de orientare școlară și consiliere vocațională în mod obligatoriu de cel puțin două ori pe an, începând cu clasa a V-a, fiind actualizat totodată portofoliul personal educațional al acestora după fiecare sesiune”.


Comentarii Facebook