Miercuri 28 Septembrie

„Să nu risipim energie pentru că e greu de produs”. Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Suntem în plin război al gazului”


Suntem în plin război al gazelor”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, miercuri, 21 septembrie.

Românii se gândesc cu groază la lunile de iarnă care stau să înceapă, având în vedere că majoritatea se află într-un impas economic pronunțat, iar prețul gazului a ajuns cu mult peste puterea lor de a plăti, astfel că majoritatea românilor vor renunța la a mai da drumul la centrale. 

„Gazul e puțin și scump”

România, la momentul de față, asigură doar 90% din consumul de gaze din țară, restul, ar trebui să importăm din Azerbaidjan, dar nu avem încă un acord semnat în acest sens. 

Cuvântul gaz este pe buzele tuturor, războiul gazelor a început de anul trecut, un război hibrid printr-o creştere de preţuri accentuată şi fără nicio justificare încă din a doua jumătate a anului trecut, şi continuând şi văzând agresiunea nejusificată a Rusiei în Ucraina cu preţul gazului natural, cu ameninţările ne creează o problemă tuturor, problemă pe care trebuie să o ţinem sub control”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Declarația ministrului Energiei îi pune pe gânduri chiar și pe specialiști. România are astăzi 80% din depozitele de gaz pline, dar asta nu ne salvează de probleme: „Pentru a aduce gaz dintr-un alt stat noi avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. E vorba de acord, nu sunt probleme. Suntem invitaţi pe 1 octombrie la finalizarea lucrărilor de la interconectorul Grecia-Bulgaria. Practic, operaţionalizează transportul gazului azer”, explică Virgil Popescu. 

Avem interconectorul, dar n-avem acordul. Potrivit unor surse guvernamentale, Turcia ar fi cea care nu permite tranzitul gazului azer prin conductele amplasate pe teritoriul său.

„Să nu risipim energie pentru că e greu de produs”

Să fie un consum moderat şi să nu risipim. Să nu risipim energie pentru că e greu de produs. Să nu lăsăm temperatura mare dacă nu are rost, să nu deschidem geamurile în timp ce funcţionează centrala, să nu lăsăm becurile pornite când plecăm din camere”, transmite directorul executiv FPPG, Cătălin Niță, potrivit Antena3. 

Trangaz a organizat mai multe licitaţii pentru achiziţia de gaz în ultima perioadă, dar fără succes. Viitorul rămâne, astfel, incert.


Comentarii Facebook