S-a câștigat licitația pentru METROUL Clujului. Vești bune de viitor pentru șoferii din trafic


Primarul Emil Boc a venit cu vești foarte bune pentru șoferi, care își vor putea lăsa mașinile acasă și că circula cu metroul viitorului de la Cluj. S-a adjudecat un câștigător pentru studiul de prefezabilitate la metrou, adică primul pas mic pentru acest proiect de câteva miliarde de euro. 

Am semnat raportul procedurii pentru realizarea studiului de prefezabilitate la metrou și a studiului de fezabilitate la trenul metropolitan. Cu alte cuvinte, comisia de licitație mi-a făcut propunerea pentru raportul licitației, pe care l-am semnat, și am desemnat câștigătorul licitației care va realiza aceste studii.

Câștigător este SWS Engineering Spa (Italia și cu Systra (Franța) Metrans Engineering SRL. Oferta este 30,1 milioane de lei. Această firmă are experiență în felul următor: Sistra a realizat studiile tehnice de fezabilitate pentru obiectivul Toulouse Aerospace Express, linia trei de metrou din Toulouse, cu o lungime de 28 de kilometri, a realizat studiul de fezabilitate pentru sistemul rețelei de metrou din zona metropolitană din Tel Aviv, care presupune 140 de kilometri de metrou”, a declarat Emil Boc la o emisiune pe Facebook. 

Din păcate, sunt cinci zile în care se pot face contestații. Boc spune că proiectul nu va fi blocat de o contestație, pentru că CNCD va trebui să dea un răspuns în 30 de zile, iar apoi, dacă se va da dreptate Primăriei, proiectul va putea demara, deși ar putea fi contestat în instanță.

Metroul va fi amenajat din Florești la IRA.

Va urma semnarea acordului de asociere între Primăriile din Gilău, Florești, Baciu, Cluj-Napoca, Apahida, Jucu și Bonțida pentru realizarea trenului metropolitan și a metroului. Vor fi două componente. Pe infrastructura existentă va fi un tronson de 43 de km de la Nădășelu până la Bonțida ... (Moderator: Pe actuala cale ferată?) Da, pe actuala cale ferată! (Moderator: Reparată, mă gândesc!) Deja se modernizează... Și cu crearea unor stații noi în Baciu, Tetarom, în zona Mărăști, în Ira, la Aeroport, și se acolo să se asigure preluara cu transportul în comun a oamenilor și cu crearea în zonele de extensie a zonei Metropolitane de parcări pentru ca oamenii să își lase mașinile și să folosească trenul metropolitan.

În privința conectivității pe axa Vest - Est, de la Gilău până la podul IRA va fi metrou. În afara Clujului probabil metroul de suprafață, în interior metrou subteran. Prima etapă este din Florești, din centru, conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență, cu centrul comercial... (Moderator: Care spital regional de urgență? Boc: Care se va face, e prevăzut, noi asigurăm conectivitatea) intrarea în Cluj-Napoca, stații și te duci până la podul Ira, de unde te poți conecta la calea ferată și să iei trenul metropolitan mai departe. Conectivitatea dintre Gilău și Florești este etapa a doua. În prima etapă se va asigura o conectivitate cu autobuzul din Gilău și până la Florești și tot din Gilău vei avea posibilitatea de a avea o conectivitate până la Nădășelu pentru a ajunge la trenul metropolitan și oamenii să poată utiliza fie calea ferată, fie metroul ca mobilitate. Este un proiect pe care îl avem gata pregătit să apăsăm butoanele pentru asociere și studiul de prefezabilitate la metrou și de fezabilitate la tren. (Moderator: Când credeți că ar putea fi gata?) O parte din bani ar putea veni din fonduri europene din actualul exercițiu financiar, până în 2023. Din actualul exercițiu financiar vom putea finanța partea de tren metropolitan, din următorul exercițiu financiar, 2020 - 2024, parte de metrou. Nu în totalitate pentru că este un proiect mai mare de un miliard de euro. Vom asigura finanțare inclusiv privată, inclusiv din fonduri europene, inclusiv dintr-un parteneriat public-privat, inclusiv dintr-un credit, deci un pachet financiar care să aibă forță și să dea sustenabilitate proiectului”, a spus primarul Emil Boc, la Napoca FM.

Comentarii Facebook