Rovana Plumb: Guvernul vrea desecretizarea licenţelor Roşia Montană

 

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Alba Iulia că Guvernul vrea ca licențele Roșia Montană să fie desecretizate.

Ne menţinem poziţia fermă de a desecretiza licenţele, desigur că partea română, partea guvernamentală este de acord cu desecretizarea licenţelor, aşteptăm punctul de vedere al companiei în ceea ce priveşte desecretizarea”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

 

Ea a spus că nu a primit până acum niciun răspuns de la compania canadiană privind solicitarea de desecretizare. ”Nu. Am solicitat-o şi public. Cred că înainte de campania electorală, anul trecut, am solicitat desecretizarea licenţelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru că este foarte important atunci când vorbim de o resursă naturală şi de un proiect, de un contract care trebuie să se dezvolte în interesul naţional să fie totală transparenţă. Repet, Guvernul este de acord cu această desecretizare”, a afirmat ministrul Mediului, conform realitatea.net.

 

În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, lucrăm în echipă cu toate celelalte ministere, urmând ca decizia să fie luată de către Guvern. Ca mediu, orice investiţie, inclusiv proiectul de la Roşia Montană, trebuie să răspundă normelor şi criteriilor stricte de mediu. În cazul proiectului trebuie să fie asigurată garanţia financiară în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu şi responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt două proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse în legislaţia naţională şi în această perioadă suntem în evaluare în ceea ce priveşte respectarea acestor norme legislative”, a declarat ministrul Mediului.

 

Zăcământul de la Roșia Montană conține aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, fiind concesionat spre exploatare companiei RMGC, la care 80,46% dintre acțiuni sunt deținute de firma canadiană Gabriel Resources, iar restul de 19,31 de statul român prin firma Minvest Deva.

Comentarii Facebook