Romii din Transilvania nu mai vor ”țigănie” la Costești

 

Petrecerea cu salbe de aur, purcei la proțap lângă mașini de lux de Sfânta Marie, care se ține în fiecare an la Costești, ar putea fi interzisă.

 

Liderii mai multor organizații și ONG-uri ale etniei romilor din Transilvania cer Ministerului de Interne și Parlamentului ca manifestarea câmpenească ce are loc anual pe data de 8 septembrie, de Adormirea Maicii Domnului să interzisă.

 

Solicitarea aparține organizațiilor Gipsy Media, Fundația Roma Umnaitate, Fundația Sindy, Asociația pentru Dezvoltarea economiei sociale, Organizația Etnică a Romilor din România  Organizația Gaborilor din Ardeal și Partida Romilor Cluj. 

 

Opulența cu care așa zișii lideri ai romilor care se auto intulează regi,împărați, bulibași sau șefi de stabor, își etalează aurul, mașinile și mesele îmbelșugate, nu reprezintă deloc cultura și tradițiile de secole ale etniei noastre. Acești indivizi nu fac decât să denigreze etnia în fața majoritarilor, care oricum nu au o părere prea bună despre noi, tocmai din cauza acestor personaje. Mai rău este că pe lângă pe aceste că aceste personaje se etalează și persoane publice, care se desconsideră prin prezența lor. Cerem organelor statului să interzică această bătatie de joc la adresa romilor”, spune Aurel Pascu, managerul Gipsy Media, unul inițiatorii ideii.

 

Romii vor să strângă semnături în etnie, pentru a cere autorităților interzicerea acestei manifestări. ”Acolo se cheltuie sume exorbitante de bani, bani care ar putea fi filosiți pentru acțiuni educative. Mai bine ar cumpăra haine și rechizite copiilor romi pentru a putea merge la școală. Reamintesc că Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită pe data de 8 aprilie, zi legiferată la inițiativa deputatului romilor Nicolae Păun. Creștinii romi, pe 8 septembrie sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, nu ”țigănia țiganilor”, a mai spus Pascu.  

Comentarii Facebook