Românii din Marea Britanie au cerut, printr-o petiție, retragerea Catincăi Nistor din funcția de director ICR Londra: „Ne face țara de râs”


Mai mulți români din Marea Britanie au inițiat o petiție în care protestează față de numirea Catincăi Nistor la Institutul Cultural Român (ICR) din Londra, solicitând „Retragerea acesteia din funcția de director ICR Londra și organizarea unei noi proceduri de numire”. 

Propunerea președintelui ICR Liviu Jicman, pentru postul de director al ICR Londra, a fost audiată săptămâna trecută în cadrul Comisiei de Cultură a Senatului, unde s-a votat de fapt numirea Catincăi Nistor la ICR Londra.

Mai mulți senatori și-au arătat nemulțumirea față de pregătirea Catincăi Nistor 

Într-o înregistrare video de la audiere, făcută publică de USR, arată nemulțumirea unora dintre senatori privind pregătirea și competența Catincăi Nistor. Un senator a propus amânarea votului, după ce candidata nu a putut să spună care sunt principalele sale două obiective pentru mandatul de 4 ani pe care urmează să-l ocupe.

La audierile din cadrul Senatului României, Catinca Maria Nistor a arătat că nu cunoaște obiectivele și misiunea ICR și a refuzat să răspundă întrebărilor Comisiilor reunite privind activitatea sa. Ne-au mâhnit și indignat problemele sale de exprimare (necunoscând nici măcar diferența dintre termenul britanic și englez, sfidând, astfel, statul unde își va desfășura activitatea) precum și atitudinea condescendență și sfidătoare la adresa membrilor Comisiei”, se arată în petiția înaintată de români.

Cine este Catinca Nistor

Catinca Maria Nistor, în vârstă de 33 de an, este actriță și actuală colaboratoare a postului lui Adrian Sârbu, Aleph News, în calitate de prezentatoare. Ea este este fiica actorului român Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, care are sediul central la Londra. Părinții Catincăi Nistor sunt nașii de cununie ai PSD-istului Valeriu Zgonea.

Nistor a fost timp de aproximativ un an director interimar al Teatrului Bulandra, în mandatul primarului Gabriela Firea, și a fost dată afară după un protest public al actorilor de la Bulandra. Ulterior, a fost trimisă și în judecată de noua conducere interimară pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

Ce a spus Catinca Nistor în cadrul audierii de la Senat

Experiența de 11 luni de asigurare a interimatului Teatrului Bulandra, luni care au cuprins chiar perioada începutului pandemiei și am întâlnit situații dificile în primul rând din punct de vedere financiar, care m-au făcut să mă folosesc de toate resursele pe care le-am avut și experiența aceasta cred că mă va ajuta în următoarea misiune, pe care urmează să o încep”, a declarat aceasta. 

Nistor și-a adus și cazierul judiciar la Parlament, deși nu este nevoie de așa ceva la audieri: „Ca să vă spulber orice suspiciuni juridice, eu am scos și cazierul meu, l-am pregătit și puteți vedea că este imaculat”, a spus aceasta.

Audierea integrală a Catincăi Nistor, de la minutul 41:25

După audierile de miercuri, USR a acuzat că „PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”, scrie G4Media.ro.

„Nu ne dorim ca ICR să devină o altă instituție compromisă”

Pentru că nu acceptăm ca ICR să devină o altă instituţie compromisă, populată de sinecuri. Am spus-o şi în timpul audierilor: faptul că totul este decis pur politic, fiind funcţii acordate ca sprijin unor colaboratori, nu este în niciun caz constructiv. Cazul Londra este un caz absolut aberant, ce se întâmplă este o ruşine pentru modul în care vrem să reprezentăm cultura română în lume. Nu putem să lăsăm pe nimeni și nimic să ne facă țara de râs”, a declarat senatorul Radu Mihail, prezent la audieri, conform comunicatului de presă USR.

Textul integral al petiției îl găsiți pe Campaniamea.declic.ro


Comentarii Facebook