Ridicarea masinilor din Cluj-Napoca s-ar putea relua! Consilierii locali voteaza o noua hotarare

 

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor vota in sedinta de marti, 29 noiembrie, o noua hotatare care sa reglementeze ridicarea masinilor si blocarea rotilor in cazul autovehiculelor parcate neregulamentar.

In proiectul de hotatare se arata ca vechea dispozitie a fost anulata de Curtea de Apel Cluj, ca fiind nelegala, deoarece intre timp s-a schimbat legea.

"Conform prevederilor art. 64 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile publice, 'Politia rutiera poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila. Ridicarea si depozitarea vehiculelor in locuri special amenajate se realizeaza de catre administratiile publice locale sau de catre administratorul drumului public, dupa caz", si a prevederilor art. 7, alin. 1, lit. h. din Legea 155/2010 a Politiei Locale, in domeniul circulatiei pe drumurile publice, politistii locali 'constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate necorespunzator.

Prin decizia civila din 18 noiembrie pronuntata de Curtea de Apel Cluj a fost anulat articolul 4 si anexele 1-5 din Hotararea de Consiliul Local nr. 149/2009, privind unele masuri referitoare la oprirea, stationarea si parcarea neregulamentara pe domeniul public sau privat al mun. Cluj-Napoca. In lipsa unui act normativ care sa sanctioneze stationarea si parcarea neregulamentara, exista riscul blocarii traficului in municipiul Cluj-Napoca cu consecinte grave asupra bunei desfasurari a circulatiei rutiere.

Prin urmare se impune promovarea unui nou proiect de hotarare in conformitate cu atributiile stabilite prin Legea nr. 155/2010 a Politiei Locale, care sa reglementeze alaturi de sactiunea principala a amenzii contraventionale si sanctiunea complementara de blocare/ridicare a autovehiculelor/vehiculelor", precizeaza in proiect directorul executiv al Politiei Locale, comisarul sef Ioan Calugar.

Activitatea de blocare si ridicare a autovechiculelor va fi facuta in continuare de Regia Autonoma a Domeniului Public (RADP) Cluj, fara a fi facuta vreo licitatie in acest sens.

Anularea hotararii 149/2009 a fost facuta in urma unui proces intentat de o clujeanca amendata de doua ori pentru ca a parcat neregulamentar si care s-a ales cu masina ridicata si cu rotile blocate.

Avocatul clujencei, Cosmin Flavius Costas, a declarat pentru Stiri de Cluj ca "nu se putea reglementa o asemenea masura printr-o hotarare de Consiliu Local, ci numai printr-o hotarare de Guvern, asa prevede regulamentul rutier. Au mai fost cazuri in alte localitati: Arad, Targu Mures, Satu Mare, unde hotarari de acelasi tip au fost anulate. Nu e o surpriza pentru ca sunt vreo 10 hotarari de acest fel, in toata tara, care au fost anulate. Hotararea Consiliului Local Cluj-Napoca este total neclar. Se spunea ca se poate face ridicarea, blocarea si alte masuri, dar fara a fi specificate alte lucruri. In ultimul rand, am mai invocat faptul ca atribuirea serviciului s-a facut fara licitatie. Consiliul Local trebuia sa organizeze o licitatie si sa spuna care firma poate ridica autoturismele si sa stabileasca o competitie pe piata. S-a ajuns la preturi de aberante, de 400 de lei amenda pentru o ridicare. Daca tot imi ridica masina prefer sa mi-o ridice la 200 de lei", a mai spus Costas.

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor spune la vot marti, 29 noiembrie, acest nou proiect.

Comentarii Facebook