Reguli noi pentru cei care stau la bloc. Amenzile sunt de 10.000 lei pentru cei care sparg apartamentele

 

Noua lege care reglementează locuitul la bloc schimbă regulile de conviețuire. Sunteți obligați să participaţi la şedinţele de scară, să vă plătiţi întreţinerea în termen de 30 zile, și să plătiți fondul de rulment.

 

Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, a explicat ce schimbări apar.

 

Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve ceva. Nu există noutatea bună a acestei legi, în schimb există schimbări în sens negativ, o întoarcere în timp. Un exemplu este că cei care ar trebui să se ocupe de asociaţiile de proprietari, şi aici mă refer la instituţiile statului, nu sunt calificate, şi nu spune nicăieri în lege că personalul autorităţilor locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carenţă şi o mare problemă”, a declarat Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR).

 

A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă şi aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor şi incompetenţei din partea administratorilor. Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opţional, cum este şi normal, adică să laşi proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans. Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeţi greşelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească nişte bani aşa cum vrea el, încurajând şi restanţierii să rămână restanţi, pentru că aceşti bani pot fi folosiţi pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.

 

A treia mare problemă de principiu este că schimbă total statulul administratorului, în sensul că-l obligă să aibă un certificat de calificare, ceea ce din punct de vedere al legislaţiei pregătirii profesionale este iar o problemă. Aceste activităţi au fost încadrate până acum ca fiind de perfecţionare nu de calificare, iar statul este nepregătit din acest punc de veder. Pe de altă parte, există şi riscul să se creeze o piaţă neagră a diplomelor”, a mai declarat Radu Opaina.

 

Legea asociațiilor de proprietari 2018. Milioane de români care stau la bloc vor avea noi obligații odată cu intrarea în vigoare, de vineri, a noii legi a asociatilor de proprietari.

 

Noua reglementare a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare vineri și vine cu noi reguli stricte pentru cei care locuiesc la bloc.

 

Asociaţiile de proprietari vor putea cere institurea unei ipoteci pe apartamentele celor cu restanţe mari la întreţinere. Practic, nu mai poţi să îţi vinzi casa până nu achiţi sumele restante, potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari.

 

Sancțiunile din Legea asociațiilor de proprietari 2018 sunt drastice. Proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență vor risca o amendă de maxim 3.000 de lei.

 

Printre faptele pentru care proprietarii de apartamente vor putea fi amendați de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz:

 

Proprietarii de apartamente, obligați prin lege să vina la ședințele de bloc. De asemenea, proprietarii vor trebui să participe la ședințe. Nouă lege prevede că proprietarii nu vor mai putea fi reprezentați în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator.

 

Noua reglementare prevede o obligație expresă a proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor.

 

Ce penalități la plata întreținerii apar în noua lege a asociațiilor de proprietari

 

Cotele de contribuție trebuie plătite în cel mult 30 de zile calendaristice de la data afișării listei lunare de plată, conform noii legi, față de legea actuală, care prevede 20 de zile. Administratorul va trebui să notifice scris restanțierii, potrivit AvocatNet.ro.

 

Pentru ce contravenții amenzile sunt între 5.000 și 10.000 lei:

 

- schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale;

 

- neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

 

- modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi.

Comentarii Facebook