Vineri 2 Octombrie

Rector nou de scoala veche EDITORIAL de FLORIN DANCIU


Pe la mijlocul anilor '90, primarul Gheorghe Funar a avut, brusc, revelatia de a-l "consacra" drept roman pur pe fostul rege al Unagariei, Matei Corvin. A inceput o intreaga nebunie politico-mediatica menita a intari viziunea asupra istoriei a nebunatecului primar.

 

Atunci s-a repus pe statuia lui Matei Corvin din centrul Clujului celebra placuta cu textul lui Nicolae Iorga, atunci s-au infipt in piata, total inestetic, catargele pe care flutura drapelul Romaniei, atunci au inceput sapaturile in fata statuii, spre disperarea concetatenilor maghiari care se simteau, pe buna dreptate, provocati. Numai interventia prudenta a fortele de ordine a evitat o incaierare intre romani si unguri! Clujul nu se romaniza, Clujul era in plin proces de funarizare!

Pe acest fond bogat in sentimente, cum spunea un regretat prozator clujean, fiind tanar (si naiv, aveam sa constat dupa niste ani) jurnalist la "Mesagerul transilvan" am incercat sa obtin parerea unui istoric, a unui specialist in istorie medievala. Toata lumea m-a indrumat catre conferentiarul Ioan Aurel Pop. L-am cautat pe domnul profesor, iar in cele din urma am perfectat o intalnire cu domnia-sa, la biroul sau de la Institutul de istorie, cred.

I-am prezentat ceea ce doresc de la domnia-sa, sugerandu-i realizarea unui interviu pe tema originii etnice si a simbolisticii din jurul personajului istoric Matei Corvin. Domnul profesor a tinut sa sublinieze ca ar trebui sa luam ceea ce ii uneste pe romani si maghiari din faptele lui Matei Corvin, consemnate de istorici. Mai mult, profesorul Ioan Aurel Pop mi-a dat un articol pe care il avea gata scris pe aceasta tema. L-am citit pe loc si mi-am dat seama ca era exact ceea ce cautam. Un material jurnalistic, cu date si argumente menite sa calmeze spiritele prea incinse din urbea funariota. Am multumit profesorului pentru amabilitate si pentru articol, dar inainte de a iesi din birou mi-a cerut articolul inapoi, si-a sters numele de la final si mi-a sopti, complice, ca nu vrea sa se puna rau cu primarul! Teama de autoritatea politicului a functionat perfect, cu toate ca nu mai eram pe vremea securitatii lui Ceausescu sau, mai rau, a gulagului stalinist.

De ieri, domnul Ion Aurel Pop reprezinta autoritatea, in calitate de rector al Universitatii Babes-Bolyai. Dupa autoritarismul incrancenat al lui Andrei Marga, Universitatii nu i-ar strica o perioada de relaxare a dezbaterii academice si de seninatate a relatiilor inter-umane. Asta si pentru ca subalternii domniei-sale sa nu fie pusi in situatia de a-si sterge numele de sub articole sau de a vorbi, cu teama, prin cafenelele de pe langa  Universitate.

 

Noul rector mai are datoria de a-si clarifica si "idila" cu Rosia Montana Gold Corporation. Ne e nimic rau in a sustine proiectul celor de la Gabriel Resorces, dar de acum incolo punctul de vedere al expertului Ioan Aurel Pop se suparapune peste cel al Rectorului Ioan Aurel Pop si poate antrena Universitatea intr-o dezbatere publica deja extrem de controversata.

Si ar mai putea avea o provocare noul rector. Aceea de a mai atenua lunga si rusinoasa traditie a obedientei intelectualului roman fata de politicieni marunti si sfertodocti.  Victoria in alegeri a noului rector se va putea consemna abia la sfirsitul mandatului, acum avem de-a face cu o infrangere, necesara, dar nu suficienta, a lui Andrei Marga.

Comentarii Facebook