Rampa de gunoi a Clujului se închide AZI! Clujul nu mai are unde depozita deșeurile

 

Rampa de gunoi provizorie de la Pata Rât va fi închisă de azi, 13 mai, de la ora 18.00, pentru că nu mai este spațiu de depozitare. 

 

De azi, de la ora 18.00, rampa este închisă. Este o problemă delicată. Am convocat o ședință cu primarul Emil Boc și cu președintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan, dar și cu alți responsabili, inclusiv de la Garda de Mediu”, a declarat prefectul Gheorghe Vușcan.

 

Prefectul susține că trebuie luată rapid o decizie, pentru că rampa provizorie s-a umplut, iar pe vechea rampă este ilegală depozitarea. ”Ori trebuie să ducem gunoiul în afara Clujului, pe alte rampe, sau să fie autorizată o altă rampă temporară unde se poate face depozitarea până când va fi gata depozitul ecologic”, a mai spus Vușcan.

 

Ultima dată când s-a pus problema închiderii rampei temporare a fost în 10 februarie. De atunci, Consiliul Județean Cluj nu a pus în aplicare un alt plan, fiind instituția care are datoria să rezolve această problemă.

 

Concluzia a fost atunci că Garda de Mediu va permite depozitarea în continuare la Pata Rât, pe rampa temporară, până în data de 15 iulie 2015. ”S-a ajuns la acest acord, pentru că situația este critică. Problema este că firma Salprest Rampă a depozitat fără acord lângă rampa temporară 170 de mii de tone de deșeuri, care până în 15 iulie 2015 trebuie reciclate și mutate în alt loc. Pe rampa temporară se mai pot depozita 40.000 de mc de deșeuri. Firma Salprest Rampă trebuie să respecte aceste prevederi pentru ca depozitarea să se mai poată face la Pata Rât”, a spus Gheorghe Vușcan. 

 

Rampa temporară s-a umplut mai repede, așa cum era de așteptat, iar acum deșeurile nu mai pot fi depozitate acolo.

 

Consiliul Județean Cluj a demarat și un proiect de construire a unui depozit ecologic de deșeuri, dar proiectul este blocat din cauza incompetenței. În acest moment, nimeni nu mai știe ce se va întâmpla, singurul lucru clar este că banii europeni necheltuiți până la finele lunii decembrie 2015 vor fi pierduți de județul Cluj. 

 

Pierderea acestor bani s-ar cumula cu sumele pierdute deja la proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal” de la Aeroportul Cluj, unde județul a pierdut 70 de milioane de euro, dar și de la parcul Tetarom 4, unde Consiliul Județean Cluj a returnat UE banii, pentru că s-a greșit proiectul.

Comentarii Facebook