Radu Chirilă (USR Cluj): „Coșciugul” de pe Avram Iancu e un nou eșec al administrației locale PNL în a proteja patrimoniul și istoria orașului


”Coșciugul” de pe strada Avram Iancu e un nou eșec al administrației locale PNL în a proteja patrimoniul și istoria orașului, crede Radu Chirilă, președintele USR Cluj.

Redăm mai jos poziția acestuia:

Din păcate, suntem la finalului unui nou episod unde administrația lasă drumul liber pentru investitori și nu intervine pentru protejarea interesului public. În alte episoade recente din această serie, nu a fost exercitat dreptul de preempțiune pentru clădiri emblematice pentru oraș precum clădirea Continental sau chiar clădirile de pe Cetățuie. În alte cazuri cu notorietate mai mare, vedem cum au rămas în picioare, tolerate, clădiri ilegale precum Piața Mărăști și Hotel Cristian din Mihai Viteazu. 

Indolența autorităților este de neiertat, iar invocarea cu seninătate a necunoașterii stării de fapt, după ce Comisia de monumente a respins proiectul de mai multe ori, atât în octombrie 2005, cât și în iulie 2006, iunie 2007 şi septembrie 2008 este de necrezut. 

„Exemplul clădirii „coșciug” de pe strada Avram Iancu nu este decât un nou episod din urbanismul ”merge-și-așa-la-Cluj” care a dus la cartiere întregi construite în 10-15 ani fără a avea infrastructura primară asigurată, iar reacția noastră, a clujenilor, pare să fie un nou exemplu din „sindromul Stockholm” pe care îl trăim față de administrația PNL, la fel cum ne-am exaltat de reușita lansării cu surle și trâmbițe în campanie electorală, 15 ani mai târziu, prima creșă în cartierul nou construit. ” Radu Chirilă, Președinte USR Cluj.

Fără nicio îndoială, dezvoltarea orașului trebuie să țină cont de patrimoniul cultural, artistic și istoric al orașului”.

Comentarii Facebook