PSD Cluj: Revizuirea Constituției trebuie să aiba loc în acest an obligatoriu

 

PSD Cluj consideră că revizuirea Constituției României trebuie să se realizeze în acest an obligatoriu, având în vedere că de la 1 ianuarie 2014, când începe următorul Mecanism Financiar Multianual, România trebuie să aibă regiunile prevăzute ca autorități administrativ-teritoriale, lucru imposibil fără menționarea acestui aspect în Constituție.

 

USL dorește o Constituție modernă, europeană, care să nu mai lase loc de interpretare după bunul plac. În acest sens Guvernul a cerut ajutorul Comisiei de la Veneția, ceea ce va asigura ca procesul revizuirii se va desfașura cu respectarea celor mai înalte standarde democratice.

 

Printre propunerile USL se numără reducerea mandatului președintelui de la 5 la 4 ani, fapt care se va aplica începând cu noul mandat prezidențial. Dorim introducerea noțiunii de ”buget multianual”, ceea ce va permite o mai bună programare a investițiilor majore, în special cele din infrastructură și de asemenea legiferării noțiunii de ”comunități locale” cu drepturi extinse, și anume regiuni, județe, orașe, comune, și de transformarea Senatului într-o cameră decizională în ceea ce ține de legislația de dezvoltare a comunităților locale”, a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.

 

Actualul legislativ are șansa de a modifica toate acele prevederi constituționale care în trecut au fost interpretate abuziv și care au facut ca un singur om să poată strânge în mana sa prea multa putere.

 

USL dorește o Constituție modernă, europeană, care să nu mai lase loc de interpretare după bunul plac, în acest sens Guvernul cerând consilierea Comisiei de la Veneția, ceea ce va asigura că procesul revizuirii se va desfășura cu respectarea celor mai înalte standarde democratice.

Comentarii Facebook