Proiect de lege: Șoferii care depășesc limita maximă de viteză ar putea rămâne fără permis, talon și cu mașina confiscată


Șoferii care vor depăși cu 100 de kilometri pe oră limita maximă de viteză s-ar putea trezi fără permis, fără talon și cu mașina confiscată. Iar autoturismele ar putea fi vândute. Propunerile apar într-un proiect de lege care se află în aceste zile în dezbatere la Senat.

Proiectul de lege este destul de simplu, destul de scurt, are doar trei pagini însă aduce modificări și sancțiuni importante. La prima vedere, mecanismul prin care șoferii ce încalcă Codul Rutier vor fi sancționați pare destul de simplu. Se introduce, așadar, un nou prag pentru depășirea limitei de viteză de 100 de kilometri la oră.

În momentul în care un șofer circulă, să spunem, prin Cluj-Napoca cu 160 de kilometri la oră și este prins cu aparatul radar, acesta ar urma să primească o amendă de aproape 3.000 de lei și ar urma să îi fie suspendat permisul pentru o perioadă de șase luni. De aici încep modificările importante.

Mașinile șoferilor care încalcă Codul Rutier ar putea fi confiscate

Se reține și certificatul de înmatriculare al mașinii tot pe o perioadă de șase luni. Bineînțeles, există un interval de 15 zile în care șoferul va putea circula cu dovezi pentru aceste două documente, însă după aceste 15 zile încep cele șase luni de reținere. Dacă în această perioadă mașina este surprinsă în trafic, chiar dacă nu e condusă de șoferul sancționat, ea poate fi confiscată și chiar valorificată de către statul român, informează Observator. 

Sunt niște complicații pe care juriștii le-au adus deja la lumină - de exemplu ce se întâmplă dacă mașina respectiva este împrumutată. Sunt situații care ar putea aduce modificări acestui proiect de lege, pe măsură ce el trece prin comisiile parlamentare. Inițiativa a fost depusă miercuri la Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.


Comentarii Facebook