Progresiștii de la USR PLUS Cluj propun creșe pentru sugarii de la 0 la 6 luni. E nevoie de așa ceva?


Consilierul local USR PLUS Cluj, Adriana Cristian, propune amenajarea de creșe și pentru sugarii de până la 6 luni.

Aceasta spune că acum bebelușii nu au acces în creșele de stat din Cluj-Napoca. ”Dacă ne referim la cei între 0 și 6 luni, sau limitat, dacă vorbim despre cei cu vârste între 6 luni și un an. În “Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară” nu se prevede nicăieri ca sugarii de 0-6 luni să nu fie primiți în creșe. Totuși, este o stare de fapt. 

USR PLUS Cluj a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local care să schimbe această situație”, a spus consilierul local. 

Aceasta susține că legislația nu ajută mamele care vor să revină rapid la muncă și prin acordarea concediului de creștere a copilului statul a consideat că nu trebuie să deschidă creșe și pentru bebeluși.

Datorită concediului de maternitate de doi ani, printre cele mai lungi concedii din Uniunea Europeană, se interpretează greșit că instituțiile statului nu trebuie sa asigure serviciile de îngrijire și creștere a sugarilor. Propunem ca administrația clujeană să înființeze, în 2021, trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu”, a declarat Adriana Cristian, consilier local USR PLUS.

Aceasta și Oana Maria Surdu, membru USR PLUS, au evaluat dotările de care au nevoie creșele pentru a-i putea primi pe bebeluși: covoare de activități, scaunele tip relax, congelator pentru laptele matern (pentru ca mamele să poată duce laptele propriu congelat) pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvată pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare. De asemenea, este nevoie să se definească procedurile specifice îngrijirii sugarilor între 0 și 6 luni și să se inițieze un program de formare suplimentară a cadrelor în acest proces. Grupele de sugari mici ar urma să fie amenajate în creșele deja existente ceea ce duce la o scadere în costul și complexitatea implementării. 

Pentru a deveni funcțional, acest proiect are nevoie și de votul Consiliului Local Cluj-Napoca.

În municipiu sunt în acest moment 20 creșe, iar în zona metropolitana sunt încă 6, 4 în Florești și 2 în Apahida. Zona este și așa văduvită de locuri în creșe, iar prin aplicarea acestui proiect criza ar fi și mai mare. 

10.000 de elevi și 40.000 de oameni vin în Cluj-Napoca la școală și locul de muncă, din Baciu, Apahida, Florești, Chinteni, Ciurila, Gilău

Comentarii Facebook