Prof. dr. Doina Azoicăi: Vaccinarea salvează vieți. Este impardonabil ca 200 de oameni să moară de gripă - VIDEO


Prof. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog şi profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T. Popa” Iaşi, președinte al Societății Române de Epidemioplogie, a vorbit la Cluj-Napoca despre importanța crucială a vaccinurilor. 

Vaccinarea salvează vieți. Este impardonabil ca 200 de oameni să moară de gripă într-o țară în care există program de vaccinare și sunt fonduri alocate. Vaccinurile și vaccinarea sunt ca și cardiologia, gastroenterologia, sunt specializări care au înregistrat avansuri inimaginabile. Tehnologia prevalării vaccinurilor ar trebui să ne facă să fim mai siguri și mai deschiși la programele de vaccinare. Și totuși nu se întâmplă așa. Am să accentuez acest lucru și repet ceea ce am făcut anul trecut și vreau ca acest mesaj să ne stimuleze să colabărăm și să facem în așa fel ca tot mai mulți oameni să fie protejați. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări ale strategiilor de sănătate publică. Este un demers foarte direct și foarte țintit și foarte controlabil care a salvat foarte multe vieți. La marile epidemii, pandemii de variolă, s-a murit mai mult decât în războaiele prin care am trecut. Variola a fost eradicată în 1980. Este o boală care nu mai există. Vă dați seama ce reușită a vaccinării! Acum avem peste 30 de boli pe care le prevenim prin vaccinare, de la copii și până la adulți și vârstnici și bolnavii cronici”, a declarat Prof. dr. Doina Azoicăi, la la Cluj-Napoca, la un workshop pe tema vaccinarii pacientilor cu afectiuni cronice organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Dorina Azoicăi a mai spus că prin scăderea numărului de persoane vaccinate riscurile cresc foarte mult.

Acoperirea vaccinală globală are o tendință alarmantă de scădere. Într-o mare măsură populația este vulnerabilă, ca atunci când nu erau vaccinuri, ceea ce este un lucru cu care ne confruntăm și care ne aduce mari prejudicii. Acest efect pe care vaccinurile de imunitate colectivă, adică vaccinezi un număr important dintr-o colectivitate și sunt protejați și cei care nu pot fi vaccinari, este nefolosit. Este un beneficiu pe care vaccinarea ni-l aduce în mod particular. Nu se întâmplă acest lucru în cazul utilizării antibioticelor și a altor medicamente. În cazul vaccinurilor există. Un copil sau adult care nu poate fi vaccinat nu va face boala dacă comunitatea este vaccinată în proporție de 80 - 90%, atunci riscul acestui individ care nu poate fi vaccinat, va fi protejat”, a mai spus Dorina Azoicăi.

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a organizat la Cluj-Napoca un workshop pe tema vaccinarii pacientilor cu afectiuni cronice organizat impreuna cu European Patient Forum. Printre vorbitorii de la workshop au fost Kaisa Imonnem, director Policy European Patient Forum, prof. dr. Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie, prof. dr. Simona Rednic, presedinte ales Societatea Romana de Reumatologie.

Workshopul face parte din Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, eveniment pe care COPAC il organizeaza anual si la care participa peste 100 de reprezentanți ai asociatiilor de pacienti.


Comentarii Facebook