Primarul din Florești e în același ton cu Alin Tișe, dar spune că nu mai are răbdare la diletantismul USR PLUS: Faceți gargară ieftină!


Un nou scandal fără miză pentru locuitorii din comună a avut loc, miercuri, 15 iunie, în ședința Consiliului Local Florești. Primarul Bogdan Pivariu i-a acuzat pe consilierii locali USR PLUS, Dan Dehenes și Sergiu Leuce, că sunt scandalagii, la fel cum au declarat și ceilalți lideri ai PNL Cluj, Emil Boc și Alin Tișe.

La punctul ședinței în care s-a discutat despre finanțările nerambursabile pe cultură și sport a atacat Dan Dehenes, care a a spus că directorul economic, Daluca Doja, a lipsit nejustificat de la ședința pe comisii și s-a întârziat nepermis, cu 30 de zile. 

Acest proces administrativ este important. Fonduri trebuie alocate atât culturii, cât și sportului. Procesul este laborios și se întinde pe 3 luni. La Cluj s-a derulat totul mult mai devreme. La noi, datorită unor probleme personale ale doamnei Doja am întârziat procesul cu aproximativ o lună. Regretabile sunt problemele personale ale doamnei Doja. Mă așteptam să spuneți că de asta ați făcut ședința de îndată, pentru că săptămâna viitoare începe TIFF și v-ați dat seama că oamenii nu și-au primit banii”, a spus Dehenes. În realitate, problemele persoane au fost mai mult de atât, fiind vorba despre un deces în familie. 

Primarul Bogdan Pivariu a spus că cei de la USR PLUS vor numai scandal: De când nu ați votat bugetul pe 2022, numai scandal faceți

Vă rog să nu îmi puneți cuvinte în gură! Ceea ce dvs așteptați este fix problema dvs. Deja începem să discutăm despre unele probleme administrative, despre care mie îmi face impresia că dvs fie nu vreți, fie nu le înțelegeți, dar vi le voi mai explic o dată. Am făcut eforturi nenumărate să încerc o colaborare cu dvs, dar mi se pare că grupul USR nu vrea să înțeleagă care sunt diferențele între Consiliul Local și aparatul executiv. Vă voi face unele precizări și nu voi intra în polemici cu dvs. Eu sunt pentru colaborare. Asta am spus-o și colegilor mei, dar mi se pare că se pun virgule pentru a întârzia procesul administrativ. 

Procedura și legislația au fost respectate întocmai. Ce faceți dvs este o gargară ieftină. Procesul-verbal al ședinței de Consiliu Local este publicat din data de 8 pe site -ul Primăriei. Oricine putea să îl vadă. 

Mai mult, există un regulament pe care dvs l-ați amendat, împreună cu ceilalți colegi din Consiliul local și acum discutăm despre regulament. Consiliul Local stabilește niște reguli, iar aparatul executiv și comisiile de față le aplică. Lucrurile se întîmplă așa cum le-ați stabilit.

Dvs tot timpul aveți o altă raportare. Nu știu dacă nu vă raportați și la Consiliul Județean, pentru că și acolo am văzut că sunt cam aceleași probleme ca și aici. 

Tot ceea ce s-a făcut aveți la dispoziție. De la începutul mandatului nu ați făcut altceva decât să îngreunați un proces administrativ și așa îngreunat de birocrația legislativă. 

Am văzut cât sunteți de constructiv. Nu ați votat bugetul, dar ați votat rectificări. Dvs. faceți politică, dar acum știm cum ne raportăm”, a declarat Bogdan Pivariu.

Președintele ședinței i-a explicat consilierului USR Dan Dehenes că tot consilierii locali au stabilit prin vot comisia de verificare a dosarelor depuse spre finanțare, dosarele au fost verificate și s-a calculat punctajul și alocarea sumelor de bani. 

Deși a fost scandal, toată lumea a votat proiectul.

Circul s-a mutat pe tema școlilor. Floreștiul nu are bani să facă o școală nouă și așteaptă finanțări europene

La proiectul privind aprobarea rețelei școlare pentru anulul școlar 2022 - 2023, consilierul local USR PLUS, Sergiu Leuce, a sărit la atac și a deviat discuția. ”Pe când o școală nouă în Florești?”, a întrebat acesta, lucru care l-a iritat pe primarul Pivariu, care a spus că e sătul deja de scandaluri și că a mai explicat care este stadiul viitoarei școli.

E lăudabil că sunteți îngrijorați de viața din Florești. Ați văzut în bugetul, pe care nu l-ați votat, că s-au aprobat niște bani pentru a demara investiții în școli. Sigur că ați avut studiul de fezabilitate pentru noua școală, care a fost revizuit și discutăm de niște linii de finanțare europene, pentru că bugetul comunei Florești nu poate suporta construirea unei școli noi, la cerințele și standardele europene, așa cum se cere acum. Dar am dori să discutăm despre ceea ce avem noi pe ordinea de zi, creșă și grădiniță”, a spus Pivariu.

Leuce a continuat și a adăugat că totul se leagă, școala vine după grădiniță. ”Să știți că și muzeul vine după facultate (n.red. făcând referire la faptul că USR PLUS a vrut să blocheze construirea muzeului)”, a mai spus Pivariu. 

La final, toate proiectele au trecut în unanimitate, dar cu circul de rigoare. 

Întrebat despre scandalul din Consiliul Local, primarul din comuna Florești, Bogdan Pivariu, a spus că s-a săturat de diletantismul consilierilor din opoziție și că își dorește conlucrare pentru dezvoltarea comunei. ”Nu au votat bugetul, nu au votat construirea unui muzeu din fonduri europene, la fiecare ședință bagă bățul prin gard și caută numai scandal. Eu am cerut conlucrare, dar văd că nu se poate. Și la Consiliul Județean Cluj au făcut la fel, cu Alin Tișe. Trebuie să decidă de ce au fost votați, pentru scandal sau pentru a veni cu proiecte?”, a spus Pivariu.

Conflictul dintre PNL și USR PLUS la Cluj este deja unul deschis

Zilele trecut, primarul Emil Boc a pornit războiul și l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor de la USR PLUS, Cătălin Drulă, că nu a consultat Clujul când a scos Centura Metropolitană din PNRR, iar acum proiectul vital pentru Florești, Cluj-Napocași Apahida, este fără finanțare.

La ședința Consiliului Județean Cluj de marți, 14 iunie, consilierii USR PLUS au fost la cuțite cu Alin Tișe. Și în CJ Cluj a fost aceeași temă de scandal, de ce s-a convocat o ședință extraordinară.

Redăm discuția între Alin Tișe și consilierul județean USR Ionuț Florea: 

Dumneavoastră nu ați citit motivarea acestui proiect? De ce am făcut-o extraordinară?”, a replicat Alin Tișe.

Am citit și nu reiese de nicăieri că trebuie să fie extraordinară. Sigur, dumneavoastră ați pus acolo niște motive, dar asta nu înseamnă că trebuie să puneți proiectul de vineri până marți în condițiile în care am trecut printr-o perioadă de sărbătoare și nu am putut analiza în profunzime”, a spus Florea.

Tișe: „Am crezut că doar colegul dvs care a plecat este autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche. Îmi cer scuze!”

Un alt consilier USR: „Vă rog frumos, domnul președinte, să nu facem exprimări despre diagnostice și să păstrăm un nivel”.

Tișe: „Despre care diagnostice vorbiți? Era vorba de un autism administrativ în care nu se înțelege ordinea de zi, nu era vorba de o chestiune medicală. Folosim ce cuvinte dorim. Nu ne stabiliți dvs ce cuvinte să folosim în ședință. Am avut toată îngăduința cu dvs până acum, dar se pare că realmente nu ai cu cine. Spuneți-vă punctul de vedere și cu asta basta! Nu ne subminați autoritatea administrativă și nici nu ne luați de fraieri. Faptul că oamenii aceștia din Consiliu au îngăduință cu dvs și vă acceptă toate prostiile pe care le spuneți de atâția ani, asta nu înseamnă că aveți dreptate. Vorbiți prostii întruna. 

Nu sunteți capabili să faceți niciun amendament palpabil la niciun proiect și ne țineți ore în șir la punctul diverse ca să vă ascultăm frazele pe care le citiți de pe calculator. Așa vreți dvs să faceți administrație publică?! În primul rând, pregătiți-vă și faceți o diferență între o notă de fundamentare și un proiect. Urgența se justifică având în vedere că nu se știa acum trei zile”.

Florea: „De câteva luni se discută de blocarea angajărilor în cadrul sistemului bugetar, iar acum vreți să faceți câteva angajări pe ultima sută de metri”.

Tișe: „Nu facem nicio angajare. Reașezăm posturi pe care le avem în sistem și angajăm IT-iști unde avem nevoie. Ce vi se pare așa spectaculos și miraculos?! Am senzația că ne luați de proști. Atâta timp cât luați cuvântul și vorbiți numai prostii credeți că și noi avem același nivel ca dvs”.

Florea: „Orice ați spune nu ne veți lua dreptatea. Nu e nici o problemă, puteți să ne jigniți, să ne faceți autiști, drogați cum ne-ați făcut și în alte ședințe”.

Tișe: „Cine v-a făcut drogați, domnule?! Ați afirmat că v-am făcut drogați, spuneți-mi când, pentru că o să vă dau în judecată”.

Florea: „Acum începeți și cu amenințări”.

Tișe: „Dreptul de a merge în instanță nu e o amenințare. Asta iar trebuie să învățați. Când o persoană vă spune că merge în tribunal este un drept constituțional, nu o amenințare. Revenim, ați spus că v-am făcut drogați. Vă rog să spuneți când v-am făcut eu pe dvs drogați?!

Florea: „În cadrul ședinței referitoare la regulamentul de la Tarnița au fost niște apropouri legate de acest lucru, că am consuma substanțe sau chestii de genul acesta”.

Tișe: „Deci, eu v-am făcut drogați pe dvs?”

Florea: „Reiterez, în cadrul acelei ședințe s-a discutat despre posibilitatea că noi am fi consumat astfel de substanțe. O să citesc procesul verbal. Nu m-am referit la dumneavoastră”.

Tișe: „Incredibil! Haideți să mergem mai departe. Vom trata USR-ul ca un partid în opoziție. Din păcate pentru cei de la USR, astăzi nu avem punctul diverse. Le promitem că le vom asculta monologurile citite de pe prompter data viitoare. Am avut răbdare foarte mult timp crezând că vom putea să avem o colaborare instituțional administrativă cu cei de la USR. Cred că din respect față de noi, trebuie să abordăm în mod diferit această colaborare.

Dacă până acum am manifestat toată îngăduința încercând să-i ascultăm și să-i facem să intre alături de noi într-o construcție administrativă bazată pe respect reciproc și înțelegerea realităților, probabil că nu am reușit și este vina mea. Va trebui să schimb în mod evident raportarea la dânșii. Vom intra într-o logică de activitate administrativă în care va trebui să tratăm USR-ul ca un partid în opoziție în Consiliul Județean”, a încheiat președintele Consiliului Județean Cluj. 

Comentarii Facebook