Primăria Cluj-Napoca vrea să ilumineze 140 de treceri de pietoni. Se vorbește de mult de acest proiect

 

Primăria Cluj-Napoca vrea să suprailumineze 140 de treceri de pietoni, dar despre acest proiect se vorbește de cel puțin un an fără niciun efect.

 

Au fost demarate procedurile pentru suprailuminarea unui număr de 140 de treceri de pietoni din municipiul Cluj-Napoca.

 

Acestea vor fi selectate din cele 639 nesemaforizate si dorim prin acest proiect sa obținem creșterea gradului de siguranța la trecerile de pietoni.

 

Vor fi montate sisteme moderne de iluminat cu Led-uri, a căror intensitate luminoasa va creste in momentul trecerii pietonilor, senzori de ceata, ploaie si eventual alimentare cu panouri foto-voltaice.

 

Prima trecere - proiect pilot - se va realiza pe str.Donath - La coloane - pana in 30.09.2017”, a explicat city managerul Gheorghe Șurubaru, fostul viceprimar al Clujului.

 

Fostul consilier local PNL, Ioan Bîldea, a cerut din 2015 astfel de măsuri. ”Având în vedere că ne aflam în anul 2015 și încă nu avem treceri de pietoni iluminate, solicit urgentarea implementării acestei propuneri de suprailuminare la nivelul întregului oraș.

 

Iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni pe timpul nopții îmbunătățește vizibilitatea și siguranța tuturor participanților la trafic.

 

Chiar dacă în ultimele săptămâni primăria a depus eforturi pentru a semnaliza corespunzător trecerile de pietoni cu marcaje pe carosabil, în multe locuri, noaptea, acestea sunt mai puțin vizibile pentru șoferi. Soluția în această situație o reprezintă iluminarea trecerilor de pietoni. Nivelul de iluminare se va baza pe calcule luminohtenice specifice fiecărei situații în parte. Iluminarea se va realiza cu aparate de iluminat speciale montate înaintea trecerilor de pietoni, care pot asigura un contrast pozitiv maxim care să ducă la delimitarea trecerii de pietoni. Astfel, un pieton angajat pe trecerea de pietoni va putea fi observat de la o distanță mai mare și riscul unui accident va fi mult redus.

 

Soluția tehnică nu este nouă și a fost avansată municipalității în scris de către un clujean, încă de acum aproape un an și jumătate. Răspunsul primăriei a fost: „Vom cuprinde în programele noastre de viitor propunerea înaintată și vom avea în vedere organizarea unei licitații privind achiziționarea echipamentelor specifice implementării tehnologiei prezentate, coroborat cu politicile existente la acest moment în domeniul sistematizării circulației auto și pietonale la nivelul municipiului Cluj-Napoca.”. Intrucat este o idee buna cred ca este cazul sa o punem cat mai repede in practica fara alte tergiversari”, a scris Bîldea în cererea adresată Primăriei.

Comentarii Facebook