Președintele Ungariei a vizitat la Cluj cimitirul central și castelul de la Bonțida

 

Președintele Ungariei, Ader János, a vizitat miercuri, 19 martie, la Cluj-Napoca cimitirul central, unde a depus flori la mormitele unor personalități maghiare.

 

Ader János a fost de dimineață la Castelul Banffy de la Bonțida, unde a promis că va încerca să identifice fonduri pentru continuarea lucrărilor de restaurare. Preşedintele Fundaţiei ”Transyilvania Trust”, Hegedus Csilla, care administrează lucrările de restaurare de la castelului Banffy de la Bonţida, a declarat că președintele s-a interesat de stadiul proiectului. ”Ne-a întrebat despre modalităţile de restaurare a castelului, care sunt şansele noastre de a primi bani pentru această restaurare. Noi am spus că, din păcate, fonduri publice nu pot fi obţinute, pentru că este proprietate privată, dar ne-a asigurat de sprijinul dânsului pentru continuarea lucrărilor de restaurare. Pentru renovare ar fi nevoie de circa 7 milioane de euro, pe care noi dorim să îi obţinem, aşa ca şi pe banii pe care i-am avut acum, adică din fonduri europene, finanţări particulare şi de la finanţatorii noştri din SUA”, a declarat Hegedus Csilla. 

 

La ora 14.30, președintele Ungariei a ajuns la Cimitirul Hazsongard, unde a depus flori la mormintele unor personalități maghiare, precum: Kos Karoly, Brassai Samuel, Josika Miklos, Miko Imre, Dsida Jeno. Oficialul maghiar a depus flori și la criptele unor familii de nobili maghiari, precum Banffy sau Bethlen

 

De la ora 17.00, Ader János a vizitat Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii și a depus flori la statuia fostului episcop al Transilvaniei, Marton Aron.

 

Vizita președintelui Ungariei este una privată, fiind începută în Secuime.

Comentarii Facebook