Presa internaţională descrie situaţia României: O problemă acută pentru UE


Presa internaţională critică dur situaţia politică actuală din România şi afirmă că ţara noastră reprezintă o problemă acută pentru Uniuniea Europeană.

Premierul român promite să scadă taxele, să crească salariile şi să schimbe Constituţia, planuri care, potrivit presei germane, sunt veşti proaste pentru economie şi pentru democraţie, potrivit Realitatea.

"E o modalitate simplă să ne dăm seama dacă o ţară şi-a asumat cu adevărat valorile europene. Trebuie doar să ascultăm discursul candidatului câştigător în alegeri odată ce se anunţă rezultatul. Dacă modificarea Constituţiei ia faţa problemelor reale ale ţării, atunci îndoielile sunt juştificate", comentează revista germană Spiegel. "Aşa se întâmplă în cazul premierului român Victor Ponta care imediat a lansat o invitaţie maghiarilor din Parlament pentru a forma o supermajoritate necesară schimbării Constituţiei în demers unilateral".

După verdictul extrem de dur de ieri din Frankfurter Allgemeine, ziarul de centru-stânga Süddeutsche Zeitung face şi el un bilanţ. "Marea parte a vinei pentru clivajul politic din România îi aparţine preşedintelui Băsescu. În acest sens, preşedinţia sa e un eşec. Pe de altă parte, oponenţii săi, Ponta şi Antonescu, sunt întruchiparea vechiului sistem care nu vrea să fie reformat. Evenimentele din vară dau impresia că această coaliţie are o înţelegere a guvernării care dateaza din era pre-democraţie".

Ziarul de stânga Die Tageszeitung scrie că "lovitura grea pentu Băsescu arată cât de nemulţumiţi sunt românii cu actualul preşedinte. Dar Victor Ponta nu ar trebui să celebreze. Românii au ales raul mai mic în lipsa unor alternative legitime. Românii au avut o revelaţie neplăcută: niciuna din tabere nu stă mai bine la capitolul corupţie şi securizarea propriei supravieţuiri".

Ziarul economic Handelsblatt deplânge faptul că "ţări precum România sau Ungaria ajung în atenţia Vestului doar când e o criză politică. Şi ţările din est sunt de vină pentru existenţa lor în umbră pentru că produc ştiri pozitive mult prea rar. România are nevoie de un guvern care să se concentreze pe economie. Dacă Ponta va face asta e îndoielnic. Iar Europa are nevoie de un boom în sudestul său".

Comentarii Facebook