Duminica 10 Decembrie

Premierul sugerează reintroducerea serviciului militar obligatoriu: „Epoca armatelor mici de profesionişti s-a încheiat, revine epoca armatelor de masă”


Cu o săptămână înainte de schimburile de poziții din guvern, premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că războiul Rusiei în Ucraina reprezintă, încă, îngrijorări reale la Bucureşti. 

În cadrul conferinței Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor, Nicolae Ciucă a declarat că epoca armatelor mici și tehnologizate s-a încheiat, iar acesta a insinuat faptul că trebuie să se revină la armatele de masă, asemenea vremurilor din celor două războaie mondiale. 

România, care avea o armată de peste 300.000 de militari înainte de 1990, a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi acum numărul militarilor este sub 70.000, scrie Monitorul Apărării.

„Industria de apărare devine industrie de război, iar armatele de profesioniști reveni la cele de masă”, a precizat astăzi Nicolae Ciucă. 

„Astfel, pe planșa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

În același discurs, premierul Ciucă a mai acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi cere o prezenţă NATO întărită în regiune. 

„Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră crează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei”, a spus acesta.

Spre încheierea discursului, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României:

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani”,  a încheiat premierul.

Comentarii Facebook