Miercuri 24 Aprilie

Ponta îi copiază pe șefii RMGC. Vezi cum face lobby pentru exploatarea aurului cu cianură


Premierul Victor Ponta, a declarat, în Finlanda, că singura problemă a exploatării aurului este cuvântul cianură, același lucru pe care președintele Roșia Montană Gold Corporation, Dragoș Tănase, îl declarase cu câteva ore în urmă la un post TV din România.

"Aurul se exploatează cu cianură, nu există altă tehnologie care să scoată acest cuvânt odios, că până la urmă cuvântul este problema. Cianura este folosită în multe alte tehnologii, inclusiv în România. Şi în Finlanda tot cu cianură exploatează. Nu cunosc foarte bine tehnic, dar putem să învăţăm de la ei şi să ştim ce ce putem cere ca standarde de mediu de la orice fel de companie, nu de la una anume, ci de la oricine vrea şi poate să investească în România", a spus Ponta, aflat în vizită oficială în Finlanda, informează MEDIAFAX.

Președintele RMGC, Dragoș Tănase, a declarat același lucru cu câteva ore in urmă la Digi 24.


Peste tot în lume exploatarea se face cu această tehnologie cu cianură”, arată omul de afaceri. În opinia sa, renumele de otravă al substanţei se face vinovat de impactul negativ în rândul populaţiei. „Cianura are o singură problemă, şi anume: numele. Pentru că, dacă se numea hidroxid de altceva, atunci n-ar mai fi avut nimeni nici o problemă”, afirmă Dragoş Tănase, directorul Roşia Montană Gold Corporation, la Digi24.ro.

Întrebat, luni, dacă poate impune alte standarde de mediu pentru exploarea minieră de la Roșia Montană, Premierul a precizat că pentru orice fel de exploatare pot fi stabilite orice fel de reguli de mediu care sunt considerate necesare în legislaţia românească.

"Dar în momentul în care aceste reguli sunt respectate, atunci aprobăm exploatările. Nu facem cele mai înalte standarde de mediu şi după aia oricum nu acceptăm. Pe mine mă interesează ca România să îşi exploateze resursele - şi nu vorbesc doar de aur, ci de multe alte resurse - asta înseamnă să avem standarde de mediu, dar să spunem «Da» folosirii resurselor noastre naturale, aşa cum spune Finlanda (...) Nu ştiu de ce nu am face şi noi acelaşi lucru, este vorba de dreptul la dezvoltare al României şi de oportunităţile uriaşe pe care, cu inteligenţă şi cu respectarea mediului, trebuie să le folosim", a adăugat însă Ponta.

Comentarii Facebook