Piața Mihai Viteazu se modernizează: Problemele MAJORE ale acestui spațiu: TRAFICUL și haosul arhitectural din zona Halei

 

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au semnat un protocol de colaborare privind modernizarea Pieței Mihai Viteazu. Arhitectul Șerban Țigănaș a explicat care sunt probleme acestui spațiu vital al Clujului.

 

Problemele locului ar fi un dezechilibru al spațiului, care în zona halei și a pieței agroalimentare este sufocat de interese, de persoane, de traficul vehicular, de o anomalie a placării Canalului Morii cu o dală de beton și folosirea ca spații improvizate de vânzare. 

 

Și prin opoziție cu asta, în zona statuii cu Mihai Viteazu, se constată un proces de degradare urbană, scăderea interesului public, spațiu neatractiv”, a declarat președintele Ordinului Arhitecților din România, Șerban Țigănaș.

 

Altă anomalie este nodul de transport în comun. Sunt 36 de linii de transport în comun care tranzitează acest nod, care nu este optimizat. Sperăm ca la final, după ce va fi declarat câștigătorul concursului de arhitectură, să existe o mai bună repartiție a zonelor de așteptare a pasagerilor, ca vehiculele să nu mai staționeze la cap de linie și să nu mai fie o problemă de trafic.

 

De asemenea, în cazul intersecției cu pastilă, care nu este sens giratoriu, asteptăm ca specialiștii de trafic să se concentreze și să vină cu soluții”, a mai spus Țigănaș.

 

Arhitecții vor soluții și pentru scuarul din fața statuii lui Mihai Viteazu. ”Nu în ultimul rând, dincolo de degradarea finsajelor din scuar există o suprapunere de perioade și de idei arhitecturale.

 

Bazinul din spatele statuii aparține amenajării anterioare implantului grupului statuar și are un caracter rezidual. Nu funcționează așa cum a fost gândit inițial. Spațiul din fața cinematografului era un spatiu pietonal continuu, dar acum s-a încărcat cu stații de transport in comun”, a mai spus Șerban Țigănaș. 

 

Concursul de arhitectură pentru amenajarea Pieței Mihai Viteazu va fi lansat în 5 martie, într-un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România.

 

Cum s-a schimbat Piața Mihai Viteazu din 1600 și până acum. Imagini DOCUMENT - FOTO

 

 

Foto: Primarul Emil Boc și Șerban Țigănaș, la semnarea protocolului

Comentarii Facebook