Germania şi Olanda redeschid negocierile cu România pentru Spaţiul Schengen


Germania şi Olanda sunt dispuse să reia discuţiile cu privire la aderarea României la Spaţiul Schengen, după publicarea raportului MCV.

În cadrul întrevederilor organizate joi, în marja Consiliului JAI, la care a participat şi ministrul Afacerilor Externe, Radu Stroie, Germania şi Olanda s-au arătat de acord cu reluarea discuţiilor referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen, potrivit Agerpres.

"Dialogul cu miniştrii olandez şi german s-a concentrat pe un schimb de idei şi puncte de vedere circumscris finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, demnitarul român reiterând dorinţa ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, să fie adoptată Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime. Omologii din Germania şi Olanda au arătat deschidere şi disponibilitate spre dialog în sensul adoptării Deciziei, precizând că după publicarea raportului MCV, vor relua discuţiile la nivel intern, pe palierul guvernamental şi parlamentar, în legătură cu acest subiect", informează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.

De asemenea s-ua pus în evidenţă, în timpul discuţiilor dintre cele două părţi, relaţiile de foarte bună colaborare la nivel operativ, precizându-se că ar exista şi posibilitatea de a trimite în cele două ţări, poliţişti români care să lucreze împreună cu cei din străinătate.

Potrivit comunicatului remis de Ministerul Afacerilor Interne, la o întrevedere cu delegaţia Republicii Irlanda, cele două părţi au semnat un acord interguvernamental privind cooperarea în prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, spălării banilor, criminalităţii organizate, traficului de persoane, terorismului, finanţării terorismului şi a altor infracţiuni grave.

"Acest moment a avut o semnificaţie aparte în ansamblul relaţiilor bilaterale, în contextul deţinerii de către Republica Irlanda a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene", se arată în comunicat.

Acordul semnat cu delegaţia Irlandei prevede aceleaşi măsuri precum cele care se circumscriu priorităţilor UE, privind prevenirea şi combaterea traficului de droguri, protecţia datelor personale, dar şi destructurarea organizaţiilor suspectate de contrabandă cu tutun, cu bunuri istorice sau de artă, care aparţin patrimoniilor culturale ale României sau Irlandei, sau chiar patrimoniului culturar internaţional.


Comentarii Facebook