Parcul Est din Cluj-Napoca va avea 50 hectare. Parcul Est va fi un viitor punct de atracție pentru clujeni - FOTO


Parcul Est din Cluj-Napoca va reprezenta un important punct de atracție al orașului. Parcul Est a fost desenat de o echipă de arhitecți formată din Metapolis Architects din Belgia, în asociere cu Studio de peisaj Ana Horhat și S.C. Atelier Mass.

Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului.

Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând bio diversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”, a declarat primarul Emil Boc, la dezbaterea de ”Amenajare Parc Est”.

Acest proiect este realizat în urma unui concurs internațional de soluții tocmai pentru a ne asigura de calitatea amenajării. Este un proiect foarte complex, care presupune implicarea multor specialiști din diferite domenii, realizarea de exproprieri pentru terenuri care în acest moment nu se află în proprietate publică, dar și corelarea și integrarea coerentă cu zonele învecinate.

Având în vedere valoarea mare de investiție, pentru a finanța acest proiect ne propunem să atragem fonduri europene. Implementarea acestuia se va face etapizat. Ne bazăm foarte mult pe opiniile și observațiile clujenilor în îmbunătățirea proiectelor publice. Așa cum am promis încă de la anunțarea câștigătorilor concursului de soluții, o să implicăm activ cetățenii în toate fazele acestui proiect”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Ce au spus arhitecții care au realiat proiectul Parcului Est

Studiile efectuale au încurajat păstrarea arborilor valoroși de pe sit, menținerea zonelor de mlaștină cu vegetație specifică sau păstrarea arborilor morți și căzuți. Amenajările vor încuraja dezvoltarea mircofaunei prezente, de la păsări la lilieci și fluturi. Pe sit sunt 53 de specii de arbori valoroși iar propunerea este ca aceștia să fie păstrați pe cât va fi posibil”, a spus Ana Horhat, peisagist.

Vom permite bogățiilor naturale să se dezvolte prin asigurarea unui echilibru hidrologic, înlăturarea gunoaielor depozitate aici și decolmatarea canalelor. Analizăm posibilitățile de reîmprospătare cu apă a lacurilor, înainte existând o aducțiune din Canalul Morii iar acum luăm în calcul potențialul Văii Becaș de a aduce apă pe sit”, a mai spus arhitectul.

Parcul Est va avea o zonă sportivă cu o serie de dotări complementare – pavilion sportiv competițional cu sală de sport cât și diverse terenuri exterioare – cu zgură, un teren de fotbal neîngrădit, trei terenuri exterioare de baschet, dar și zone naturale îngradite cu vegetație unde se pot organiza activități sportive. Vor fi și circuite de piste de alergare (5-10 kilometri), o pistă finlandeză din scoarță de copac de 1 kilometru tot pentru alegat, conexiuni pentru biciclete de 8 kilometri, legate de scara orașului, un circuit accidentat pentru biciclete, 4 zona de fitness și gimnastică”, a declarat arhitectul Silviu Aldea

La dezbaterea din 11 noiembrie, primarul Emil Boc a spus că va fi nevoie de circa 2 ani pentru a lansa licitația de execuție, dar că deja se vor monta bariere pentru a nu mai permite accesul în zonă și depozitarea de deșeuri.  

Proiectul este unul extrem de dificil, complex, cu exproprieri și a estimat că va avea nevoie de cel puțin 2 ani de zile până când Primăria va putea să lanseze licitația de execuție (optimist-realist preconizată pentru 2023)”, a spus și directorul de dezvoltare al Primăriei și coodonatorul CIIC, Ovidiu Cîmpean.

Parcul Est va cuprinde zone de verdeață, dar și lacurile din Gheorgheni, fiind o zonă unică în Cluj-Napoca.

618f880942aa2_ciic.jpg

Comentarii Facebook