Năstase: Băsescu a crezut în 2004 că a pierdut alegerile. M-a sunat noaptea

 

Adrian Năstase a dezvăluit că, în 2004, a fost extrem de aproape de o coabitare cu Traian Băsescu.

 

Nu m-am gândit niciodată la lucrul ăsta (dacă ar fi acceptat funcţia de premier al lui Traian Băsescu, n.r.). Încerc să-mi aduc aminte conversaţiile pe care le-am avut cu Traian Băsescu în noaptea alegerilor, la al doilea tur de scrutin. El a crezut, la un moment dat, că a pierdut alegerile, şi m-a sunat. Cred că era 12-1 noaptea, poate mai devreme... După ce s-a profilat cumva rezultatul, deşi ar fi multe de discutat aici, în dimineaţa respectivă am făcut un anunţ foarte elegant prin care l-am felicitat pentru mandat, considerând că, la momentul respectiv, România era într-o situaţie foarte specială. În ziua în care avuseseră loc alegerile, Uniunea Europeană anunţase încheierea negocierilor cu România. Era un moment foarte delicat, era şi perioada în care se schimba Comisia Europeană şi trecea de la o componenţă de sânga, la o formulă de dreapta. Apăreau deja primele tensiuni legate de România”, a spus Adrian Năstase, la Realitatea TV.

 

Năstase a spus că atunci exista o înţelegere între PSD, UDMR, Grupul pentru minorităţi, PUR şi Traian Băsescu, iar primii la alegeri vor forma guvernul. 

 

În aceste condiţii, eu am gândit că, după anunţul meu şi acceptarea faptului că Băsescu putea să fie preşedinte, el va respecta rezultatul alegerilor parlamentare şi că practic noi vom forma guvernul, PSD, UDMR şi Grupul pentru minorităţi şi PUR. Aveam înţelegerea făcută. Stăteam în una dintre clădirile Guvernului şi aşteptam semnarea acestor documente care nu s-a mai realizat pentru că Băsescu i-a şanajat pe cei din UDMR şi PUR spunându-le 'Nu sunteţi de acord cu cel pe care vreau să-l pun eu premier, e o problemă, votaţi "împotrivă" de 2 ori, ceea ce înseamnă că vom avea alegeri anticipate'. Prin acest şantaj, Băsescu a obţinut sprijinul UDMR-ului şi PUR-ului. În mod normal, trebuia să avem o coabitare atunci. N-a mai avut loc atunci pentru că el a schimbat regulile”, a spus Năstase.

 

Dacă aş ţine seama de experienţa mea din ultimii 8 ani, aş spune că nu aş fi acceptat niciodată o astfel de formulă, a coabitării cu Băsescu. Dacă încerc să mă duc înapoi în timp la acel moment, poate că lucrurile acesta nu ar fi fost imposibil formal, pentru că nu-l ştiam sub această formă”, a mai adăugat Năstase.

Comentarii Facebook