Mircia Giurgiu, record de interpelări și întrebări adresate Guvernului

 

Deputatul independent Mircia Giurgiu a depus luni, 1 octombrie, 8 interpelări şi 2 întrebări adresate membrilor Guvernului României.

 

Una dintre acestea este adresată ministrului Muncii, prin intermediul căreia este semnalată problema pensionarilor care beneficiază de pensie anticipată, în această situaţie regăsindu-se foarte multe persoane care au muncit în diverse ramuri ale economiei.

 

Un exemplu în acest sens este o persoană care a lucrat ca şi maşinist (strungar-frezor) din construcţia de maşini, considerată o ramură de activitate de importanţă majoră în economia unei ţări industrializate, moderne, care a muncit în condiţiile specifice industriei grele a ramurii metal, fiind absolvent de şcoalăp profesională cu durata de 3 sau 4 ani, majoritatea fiind şi absolvenţi de liceu, specialitatea tehnic-real. O asemenea persoană a muncit din 1967, ca ucenic în frabică de la 16 ani, iar din 1969 s-a angajat. 

 

În anul 2012 se pensionează anticipat. 42 de ani de activitate plus 5 ani de ucenie, stagiu militar, concentrări care nu se iau în calcul, iar o perioadă de peste 20 de ani, când ţara a fost industrializată în ritm forţat, atunci când avea capacitatea de muncă maximă, muncea 5-6 zile pe săptămână, plus multe ore peste program. Rezultă că a muncit cu peste 20% peste programul de muncă lunar care era 212 ore. Aproximativ 50 de muncă, numai în poziţie veriticală, iar conform punctajului mediu anual va avea o pensie de asigurări sociale de aproximativ 800 lei, la care s-a aplicat o penalizare de 45% (pentru ieşirea în pensie anticipată) rezultând o pensie de 440 lei pentru o perioadă de 5 ani. 

 

În plus, pe această perioadă pensionarul este pedepsit având interdicţia de a presta orice muncă remunerată. Nu se mai ţine cont nici măcar de perioada de contribuţie la o diferenţă de 8 ani (35-43 ani) aplicându-se aceeaşi penalizare.

Comentarii Facebook