Marti 25 Februarie

Ministrului Justiţiei Tudorel Toader despre poziția Departamentul de stat al SUA: Se exprimă cum şi cât i se permite

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că nimeni nu poate lua Parlamentului dreptul de a legifera.

 

Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum şi cât i se permite. Am citit comunicatul şi găsesc două direcţii de exprimare: prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislaţia care ar putea submina lupta împotriva corupţiei, ar putea slăbi independenţa. Se referă a pachetul de legi care se află în procedută parlamentară. Eu vă spuneam şi cred că până la urmă ne exprimăm preocupări, dar Parlamentul sigur nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este competenţa exclusivă pe care o are de la Constituţie”, a declarat ministrul Justiţiei.

 

A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea nu se mai referă la tot pachetul, ci doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupţiei. Prima parte se referă la tot pachetul, partea finală la anumite soluţii legislative pe care comisia specială le are în considerare şi procedura de legiferare probabil că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile”, a mai spus Toader.

 

Departamentul de stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea, luni seara, în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială.

 

SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Comentarii Facebook