Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Tezele și-au dovedit inutilitatea. Acestea nu vor mai fi obligatorii


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seară, 30 martie, că tezele obligatorii s-au dovedit a fi inutile în evaluarea elevilor, dar cu toate acestea, profesorii le pot aplica la clasă pentru o „evaluare personală”, însă acestea nu vor mai fi obligatorii.

Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri seară, la TVR1 că tezele nu mai sunt o modalitate de evaluare a elevilor, potrivit News.ro.

Tezele nu-și mai au rostul în evaluarea elevilor

Am susţinut că tezele pot fi o modalitate de creştere a relevanţei notelor. Primul semestru din acest an şcolar ne-a arătat că nu este aşa, pentru că după primul semestru, notele peste 8,50, luând în calcul şi tezele, ponderea acestor note nu a mai fost 53 la sută, a fost 60 la sută, lucru care au arătat că tezele nu au relevanţa scontată”, a declarat ministrul.

Aplicarea evaluării prin teză va rămâne la latitudinea profesorilor

Un profesor care vrea să dea o lucrare scrisă, cu sau fără nume de teză, ştiut fiind faptul că prin regulament o să se renunţe la obligativitatea tezelor, el va putea să facă această evaluare, nu îl opreşte nimeni, doar că renunţăm la obligativitatea unor teze care, din păcate, şi-au dovedit, şi o recunosc, inutilitatea. Şi o recunosc eu care am susţinut importanţa lor. Văzând rezultatele, am înţeles că, din păcate, nu îşi mai ating scopul. Şi atunci vom merge pe acea evaluare standardizată şi digitalizată”, a declarat Cîmpeanu.

Examenele naționale de anul acesta vor fi diferite față de cele din anii trecuți

Încă din acest an am cerut ca aceste evaluări să se piloteze. Cu alte cuvinte, într-un judeţ, pentru examenul de bacalaureat şi într-un alt judeţ pentru examenul de evaluare naţională, vom face tot posibilul să colectăm datele pe fiecare subiect în parte, iar lucrările să fie corectate printr-o distribuţie computerizată către evaluatorul I şi către evaluatorul II care nu se cunosc între ei, spre deosebire de situaţia de acum”, a mai declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.


Comentarii Facebook