Noul ministru de externe maghiar, Janos Martonyi, s-a nascut la Cluj

Numit in functie dupa victoria in alegeri a partidului FIDESZ, condus de Victor Orban, Martonyi a mai fost ministru de externe in perioada 1998-2002, in precedentul guvern al lui Victor Orban.

 

El va fi unul din cei doar opt ministrii ai noului Guvern, care va depune juramantul la sfarsitul lunii mai.

 

Nascut la Cluj in 5 aprilie 1944, Martonyi este expert in drept. El a lucrat la Reprezentanta comerciala a Ungariei la Bruxelles pana in 1985, apoi a intrat in Ministerul ungar al Comertului.

 

Incepand din 1990, a fost comisar al Guvernului pentru privatizare, dupa care si-a continuat activitatea in cadrul Agentiei de privatizare a statului. Intre 1991 si 1994, Martonyi a fost secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, in timpul Guvernului conservator al lui Jozsef Antall.

 

Din 1994, Martonyi a iesit din politica. El a condus un birou international de avocati si a predat la Universitatea din Szeged.

 

In Aprilie 2007 politicianul maghiar a fost acuzat de jurnalistul Peter Kende ca ar fi scris informari catre serviciile secrete in anii '60 si ca acest lucru ar fi confirmat de inscrisuri aflate in arhiva acestor servicii.

 

Viitorul sef al diplomatiei ungare nu este un adept al ideii acordarii cetateniei ungare intr-un singur val celor cateva sute de mii de unguri care traiesc in prezent in afara granitelor tarii insa considera ca ele trebuie sa poata primi acest tip de cetatenie pe baza unei solicitari individuale.

 

Noul ministru al Afacerilor Externe a declarat ca scopul viitorului Guvern este sa asigure conditii ca minoritatea ungara din tarile vecine sa se bucure de acelasi tratament ca in tarile din restul lumii.

Comentarii Facebook