Marius Nicoara cere scoaterea in afara legii a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT)


Senatorul PNL Cluj, Marius Nicoara, a cerut, intr-un discurs rostit in Parlament, scoaterea in afara legii a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), pentru grave atingeri aduse Constitutiei.

Nicoara l-a vizat in discursul sau pe europarlamentarul Laszlo Tokes, care a a declarat ca Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie, este o zi de doliu pentru maghiari, deoarece atunci Ungaria a pierdut Transilavania.

Senatorul PNL sustine ca aceste declaratii incalca principiile Constitutiei, care precizeaza foarte clar ca Romania este un stat national, unitar si independent. Nicora a criticat vehement lipsa de reactie a autoritatilor romanesti, care nu i-au nicio masura impotriva celor care fac declaratii care aduc atingere integritatii statului.

Adunarea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a votat, cu 213 voturi "pentru", zece "impotriva" si sapte "abtineri", o hotarare care someaza autoritatile de la Bucuresti sa schimbe data Zilei Nationale.

Pentru maghiari ziua de 1 Decembrie 1918 este o zi care starneste amintiri neplacute, fiind ziua in care Ungaria a pierdut Transilvania.

Laszlo Tokes a declarat in cadrul unei reuniuni la Hotel Kempinski din Budapesta, ca "bunavointa neconditionata si loialitatea nu ne pot face sa uitam ca este si o zi de doliu pentru Ungaria, deoarece Romania a fost nascuta prin divizarea Ungariei", relateaza MTI.

Comentarii Facebook